Vernieuwend Zeeuws Museum loopt Gouden Kalf net mis

★★★★ – Vandaag is het Gouden Kalf onder de Nederlandse lokale musea uitgereikt aan Het Fries Museum: de Museumprijs! Deadline ging de afgelopen weken alle genomineerden (Het Fries Museum, Amsterdam Museum en Zeeuws Museum) af om ze te keuren. De vorige keer behandelde we het Amsterdam Museum. Nu is als laatste het Zeeuws Museum aan de beurt…

Heen en weer
Het Zeeuws Museum heeft van alle genomineerden het mooiste en oudste gebouw. De muren van deze abdij zijn mooi behouden en de ramen (met het prachtige uitzicht over het oude plein) ook. Doordat het gebouw zo stokoud is, is de looproute minder ideaal. Kon je in Het Fries Museum en het Amsterdam Museum de hele expositie doorlopen, moet je bij het Zeeuws Museum aan het einde van een reeks zalen weer helemaal terug om de volgende verdieping te kunnen zien. Gelukkig is dat wel goed voor je conditie!

Textielfanaat
In het museum is van alles te zien: van oude wandkleden tot aan een Ikea vaas die bij de archeologische opgravingen staat. Maar het Zeeuws Museum is het interessantst voor de textielfanaat. Zo is er een werkplaats waar je cursussen kan krijgen in het maken van traditionele kleding. Hierdoor wordt op een heel toegankelijke en vernieuwende manier over de oude, beroemde kledingcultuur van de Zeeuwen verteld.

Meer beleving
Nog een pluspunt: dit museum heeft van alle genomineerden de best zittende bankjes. Slim! Hierdoor wordt de bezoeker extra gestimuleerd om langer te blijven zitten en dus ook langer naar de kunst te kijken. Maar dit is niet de enige manier waarop het Zeeuws Museum goed en revolutionair bezig is. De muziek op de achtergrond speelt is rustgevend en langzaam, waardoor de toeschouwers langer bij een stuk moeten stilstaan. Kortom, een slim gemaakt museum dat met nieuwe presentatietechnieken zeker boven de andere twee uitstijgt.

Bezocht: Zeeuws Museum
Kunstenaar: verscheidenen
Locatie: Zeeuws Museum, Middelburg
Fotocredits: ANWB
Meer info vind je op: www.zeeuwsmuseum.nl

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie