Het is mens versus natuur bij Human Nature

★★★★ Het zijn bijzondere tijden voor natuurfotografen. Waar hun werk steeds populairder lijkt te worden, verdwijnt er juist steeds meer natuur. De Amerikaanse fotograaf Lucas Foglia groeide op in een stukje natuur dat omver werd geblazen door orkaan Sandy. Deze storm werd al snel in verband gebracht met klimaatverandering en de rol die de mens daarbij speelde. Wat Foglia interesseert op het gebied van fotografie is juist die lastige relatie tussen de mens en Moeder Natuur. Al vanaf het begin van zijn carrière legt hij deze wisselwerking op alle mogelijke manieren vast. Zijn nieuwste expositie, Human Nature, geeft een mooi overzicht van de plaatjes die dit tot nu toe heeft opgeleverd.

Wie wint?

De onderwerpen van de foto’s bij Human Nature lopen ontzettend uiteen. Het enige wat ze met elkaar gemeen lijken te hebben, is het feit dat je op elke foto iets van de mens en van de natuur kunt ontdekken. Dit komt op allerlei manieren terug; er zijn vrouwen die rollen in de modder en mannen die slingeren in bomen, maar ook milieuwetenschappers en boeren die hun sinaasappels laten bevriezen om ze te beschermen tegen de kou.

Sommige foto’s laten je met al hun groen verlangen naar de natuur, sommigen – zoals degene met een toeristenbootje en een paar meter verderop een lava spuwende vulkaan – iets minder. Bij alle foto’s is het vrijwel meteen duidelijk waar ze over gaan. Foglia heeft niet per se als doel om mensen zich bewust te maken van de achteruitgang van de natuur, maar hij wil hem vastleggen zoals hij is. Dit zie je in zijn werk zeker terug; soms wint de mens, en soms de natuur.

Eén op de 80.000

Toch hebben de foto’s naast het onderwerp nog iets gemeen, namelijk een compositie die tot in de puntjes klopt. Het absolute meesterwerk van de expositie maakt dit vooral duidelijk. Op de foto zie je op rechts een drukke straat en op links een hele verzameling groen. Daar tussenin duikt een vrouw in een zwembad. De foto, die precies op het zweefmoment werd gemaakt, krijgt hierdoor bijna iets onrealistisch. Hij wordt alweer iets geloofwaardiger als je bedenkt dat de fotograaf (naar eigen zeggen) in totaal 80.000 foto’s maakte, waaruit uiteindelijk deze selectie ontstond. De mooiste foto’s van Foglia zijn dan ook geen toevalstreffers, maar het resultaat van jarenlang streven naar perfectie.

Foam

Human Nature is nog tot 15 April te bewonderen bij fotografiemuseum Foam in Amsterdam. In dezelfde periode loopt hier ook de expositie Amsterdam vertelt. Deze expo schetst een beeld van een groep enthousiaste Amsterdammers die zich verspreid over twee jaar heeft verdiept in schrijven en fotografie. Samen zijn de exposities een mooie herinnering aan hoe leuk de natuur, en wijzelf als mensen ook alweer zijn.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie