Het geniale bommenmeisje volgt De 100-jarige man op

Na het daverende succes van de debuutroman van Jonas Jonasson over de 100-jarige man die uit het raam klom en verdween, keken liefhebbers uit naar Jonassons tweede boek. Met De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje levert hij een boek af met een bizar en leuk verhaal, geschreven in dezelfde briljante stijl als zijn vorige boek.

Het geniale bommenmeisje
Nombeko is een latrinewerker die in de jaren ‘70 in Soweto, Zuid-Afrika opgroeit. Zoals de titel al doet raden, is Nombeko een bijzonder intelligent meisje dat droomt van de bibliotheek in Pretoria. Helaas komt de reis niet verder dan Johannesburg waar ze wordt aangereden. Na jaren gewerkt te hebben voor een ingenieur vertrekt Nombeko uiteindelijk naar Zweden waar ze Holger ontmoet. Achterna gezeten door de Israëlische Mossad, en met drie Chinese meisjes, een boos meisje en twee Holgers aan haar zijde, reist Nombeko in Zweden rond met een bom. Een bom die eigenlijk niet bestaat.

De zonderlinge avonturen
Jonasson kiest niet de makkelijkste verhalen om te vertellen. Zijn hoofdpersonages vallen van het ene bizarre voorval in het andere. Toch weet Jonasson het allemaal zo vertellen dat het geloofwaardig overkomt. Natuurlijk loopt Nombeko jarenlang rond met een bom en uiteraard bestaat de ene Holger wel en de andere Holger niet. Jonasson rijgt alle toevallige toevalligheden aan elkaar tot een goedlopend, hilarisch en briljant verhaal.

Een gevoel voor taal
Niet alleen weet Jonasson van een compleet onlogisch een geloofwaardig verhaal te maken, hij weet ook precies hoe hij een grap moet verwoorden. Zinnen als ‘Ingmar was beledigd en beschreef in alle haast de veronderstelde maat van het geslachtsorgaan van de bewaker, waarna hij wegrende met de bewaker achter zich aan’ zijn typerend voor de schrijfstijl van Jonasson. Hij omschrijft veel grappen en gebeurtenissen indirect waardoor ze vaak alleen maar grappiger worden. Het nieuwe boek van Jonasson zorgt ervoor dat de onfortuinlijke persoon naast je elke vijf minuten een grap voorgelezen krijgt.

Gelezen: De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje
Geschreven door: Jonas Jonasson
Uitgegeven door: Signatuur
Verschenen op: December 2013
Meer info vind je op: http://www.awbruna.nl/web/Signatuur.htm

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie