Het Bottenseizoen: nieuwe hype lijkt gevonden

Een droomdebuut, daar lijkt Het Bottenseizoen van de jonge schrijfster Samantha Shannon op. De 21-jarige schrijfster werd door het Amerikaanse tijdschrift Forbes betiteld als ‘de nieuwe J. K. Rowling’, haar boek wordt vertaald in negentien talen en de filmrechten zijn al verkocht voordat hij goed en wel in de winkels ligt. Zijn deze hoge verwachtingen omdat men op zoek is naar een nieuwe hype? Of wordt Het Bottenseizoen de hit van deze zomer?

Droomloper
Het Bottenseizoen speelt zich af in Londen, in het jaar 2059. Het is niet de stad zoals wij die kennen, maar een stad in een parallelle wereld waar waarzeggers, gedachtenlezers en tarotleggers door de straten dwalen. Hoofdpersonage Paige Mahoney is een droomloper en werkt in de Londense onderwereld waar zij haar gave gebruikt om geld te verdienen. Een zonde, waardoor Paige haar leven niet zeker is. Haar illegale bestaan neemt een gevaarlijke wending als ze ontvoerd wordt naar een stad die al 200 jaar zoek is.

The Hunger Games
Het Bottenseizoen doet erg denken aan de populaire serie The Hunger Games. Een sterk vrouwelijk personage die rebelleert tegen het regime in plaats van lijdzaam af zit te wachten. Paige Mahoney is een goed geschreven karakter dat niet verveelt: doordat ze niet perfect is, kan de lezer zich met haar identificeren. Samantha Shannon is niet bang om haar karakters menselijk te maken in een niet-menselijke wereld. Maar waar The Hunger Games direct leest als een trein, komt Het Bottenseizoen wat traag op gang. Echter, sla je door de eerste tachtig pagina’s heen en je legt het boek niet meer weg.

Hype gevonden
Het lijkt erop dat Het Bottenseizoen een mooie toekomst tegemoet gaat: de nieuwe hype lijkt gevonden. Met het vooruitzicht op nog zes nieuwe boeken en een aantal films, is de kans groot dat er zich een grote groep fans zal ontwikkelen voor de boeken van Shannon. En dat is meer dan terecht, want de jonge schrijfster weet personages, menselijk of niet, uitstekend uit te werken en sterk neer te zetten zonder dat ze vervelend worden. En dat is iets waar schrijfster Suzanne Collins van The Hunger Games nog aardig wat van kan leren.

Gelezen: Het Bottenseizoen
Geschreven door: Samantha Shannon
Uitgegeven door: Prometheus
Verschenen op: 20 augustus 2013
Meer info vind je op: www.boneseasonbooks.com en www.youtube.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie