Herman van Veen: glorie vergaat niet

★★★ – Herman van Veen is zanger, muzikant, bedenker van Alfred Jodocus Kwak, schilder, kinderrechtenactivist, schrijver, componist, alleskunner. De onvermoeibare kunstenaar viert zijn verjaardag dit jaar met een uitgebreide tour. Er zijn er maar weinig die het ‘m nadoen: 70 jaar en nog in vol ornaat op het podium.

Ode aan Erik
Dat Van Veen vordert in leeftijd is behalve aan het overwegend grijze haar van het publiek amper te merken; huppelend en dansend verplaatst de clown zich over het podium. De vele jaren van het artiestenleven lijken op geen enkele manier invloed te hebben gehad op zijn stem en energie. Wie Herman van Veen echter ook maar een beetje kent, merkt een leegte op het podium; de vleugel van Erik van der Wurf, ruim vijftig jaar Hermans vriend en vaste pianist. De vleugel staat er maar eenzaam en verlaten bij zonder zijn onvervangbare muzikant. Het is dan ook niet meer dan gepast dat – ondanks dat Hermans pianospel te wensen overlaat – Van Veen als enige enkele keren plaatsneemt om als ode aan zijn trouwe vriend het muziekinstrument te bespelen.

Een echte meester
De grootheid van de meester blijkt pas echt wanneer Van Veen er kort na de pauze achter komt dat hij een van z’n liedjes in de kleedkamer is vergeten. Kalm overlegt hij met een van de muzikanten en deelt met het publiek dat hij eventjes zijn papieren gaat halen. Dit resulteert in een zenuwachtige groep muzikanten die duidelijk Hermans spontaniteit en improvisatievermogen missen. Maar het publiek vergeeft ze: er wordt geduldig gewacht en Herman wordt met een zo mogelijk nog enthousiaster applaus begroet dan aan het begin van de show.

Diepte voor de diehard fans
De teleurstelling is dan ook groot wanneer Van Veen een half uur voor verwachting het einde van de show aankondigt. Onder begeleiding van een muzikaal ge-oehoe vraagt hij de toeschouwers om de zaal te verlaten, een verzoek waar aarzelend aan wordt voldaan, terwijl Herman en muzikanten zelf van het podium verdwijnen. Een groot deel van de zaal klapt en zingt echter vol enthousiasme door – en met resultaat; de zanger met gevolg laat zichzelf na enkele minuten weer zien en zet opnieuw in. Van Veen verschijnt steeds nog minstens een stuk of vier keer om enkele van zijn mooiste liedjes voor de diehard fans ten gehore te brengen. Prachtige, populaire nummers zoals Ik hou van jou en Anne sluiten een avond vol liedjes af. Ze geven voor de enkele overgeblevenen uit een volle zaal de voorstelling de diepte die ze in eerste instantie miste.

Gezien: Herman van Veen
In theaters: tot en met 23 december in Nederland
Artiesten: Herman van Veen
Genre: lichte muziek
Fotocredits: www.hermanvanveen.nl, www.telegraaf.nl en www.deroosen.nl
Meer info: www.hermanvanveen.com

Anne gezongen door een jonge Herman van Veen:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie