Henry zit in elk element van het toneel

★★★★★ – In de nieuwe dansvoorstelling Henry worden dans, muziek, decor en licht met elkaar vervlochten tot een onlosmakelijk geheel. In deze voorstelling van het Scapino Ballet werken alle elementen samen om levensverhalen en emoties uit te dragen. Op 8 oktober ging de voorstelling in première en ze kreeg direct een staande ovatie van het publiek.

Kern van moderne kunst
De choreografie, gemaakt door Itamar Serussi, is soms vervreemdend. Dansers dansen meestal in hun eentje of in koppels door elkaar heen. Niet alle passen zijn even sierlijk of elegant, maar ze geven eerder een emotie weer. Alles staat in lijn met een bepaalde toon of emotie die de dans moet uitstralen. Hierdoor laat Serussi de kern van moderne dans en ook kunst zien. Het gaat niet altijd om het uitdragen van de schoonheid of de zichtbare werkelijkheid, maar om die laag eronder, de emoties, en om mensen anders naar dingen te laten kijken.

Less is more
Hetgeen dat als eerste opvalt is het onconventionele decor. De vloer van het toneel, de gordijnen aan de achterkant en de coulisses zijn voorzien van een groot wit doek. Het gehele toneel waar de voorstelling plaats vindt is spierwit. Ook het lichtontwerp, door Ate Jan van Kampen, lijkt zich aan de stijlregel ‘less is more’ te houden. Er is een spot van voren en van de rechterhoek, verder is er een horizontale lijn van licht die boven het toneel beweegt, van voren naar achteren. Waar de dansers een bepaald verhaal of emotie uitbeelden, versterkt het licht dat aspect.

Henry danst op techno
Ten slotte is muziek natuurlijk ook een onmisbaar element van Henry. Bijna alle dansen zijn op een soort van technomuziek. De bass staat hard en het tempo ligt best hoog. Dat zorgt voor een energiek geheel. Er zijn enkele momenten door de voorstelling heen waarop de muziek stopt en de dansers in stilte verder dansen. In de zaal is het muisstil en je kunt op het balkon de dansers bijna horen ademen. Het is heel spannend als je na harde muziek opeens in stilte zit, het maakt die stukken heel fragiel vergeleken met de rest. Itamar Serussi vertelt met Henry persoonlijke verhalen en die worden door elk element op het toneel verteld.

Gezien: Henry
In de Rotterdamse Schouwburg van 8 oktober tot en met 19 december 2015
Dansers: o.a. Bryndis Brynjolfsdottir, Micha van Leeuwen, Jozefien Debaille en Alexandre Jolicoeur
Regisseur: Itamar Serussi
Genre: Moderne dans
Fotocredits: Joris-Jan Bos en Nienke Elenbaas
Meer info vind je op: www.scapinoballet.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie