Gifted: een bijzondere film over een bijzonder meisje

★★★★ Het is een beetje een gek gezicht: een jonge vader haalt zijn dochtertje van 7 op van de universiteit. Echter kijkt niemand hier raar van op, want de kleine Mary is hoogbegaafd. Misschien heb je dit soort verhalen wel eens gehoord op het nieuws, maar de film Gifted laat zien dat hoogbegaafdheid meer inhoudt dan alleen extreem slim zijn. Naast voordelen brengt het in sommige gevallen namelijk ook een aantal nadelen met zich mee.

Matilda

Het plot van de film heeft af en toe iets weg van Matilda van Roald Dahl. Een weesmeisje met een speciale begaafdheid moet naar school, maar door het gebrek aan uitdaging heeft ze hier totaal geen zin in. Gelukkig is er de aardige juffrouw, die als een soort goede fee met extra lesstof komt. Ook een slechterik is aanwezig, in de vorm van Mary’s oma. Wel is Gifted een stuk realistischer en serieuzer van aard, en op sommige momenten wordt het zelfs bijna te dramatisch.

Jong talent

McKenna Grace, de actrice die Mary speelt in de film, is 10 jaar oud op het moment van de opnames. McKenna mag in het echt dan geen wiskundig genie zijn, maar ze heeft zeker een enorm talent voor acteren. Alle bijdehante opmerkingen komen er met de grootste overtuiging uit, en haar gehuil in een scene waarin ze haar pleegvader dreigt kwijt te raken is hartverscheurend. Alleen het acteerwerk van dit jonge meisje zou al genoeg reden moeten zijn om deze film te gaan kijken.

Anders dan normaal

De problemen die naar voren komen in de film zijn allesbehalve standaard. Vaak zie je films over talentvolle basketballers, zangers of dansers die even niet meer weten wat ze aan moeten met hun talent. Dat het in deze film gaat over een familie die extreem goed is in wiskunde, is een leuke variatie op het thema. De film gaat echter niet alleen over wiskunde en hoogbegaafdheid, het belangrijkste thema is toch echt de waarde van familie en vriendschap. Dit alles maakt het een hartverwarmende, originele en interessante film, die zeker wel een bezoekje aan de bioscoop waard is.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Gifted: een bijzondere film over een bijzonder meisje

Geef een reactie