Een geloofwaardige apocalyps in De 5de golf

★★★★ – Naar aanleiding van de verfilming die vanaf 28 januari in de bioscoop draait, heeft A.W. Bruna uitgevers een filmeditie van De 5de golf uitgebracht. De apocalyptische young-adultroman is meeslepend en een echte page-turner. Hoewel een invasie van aliens niet geloofwaardig klinkt, voelt het verhaal toch levensecht.

De vijfde golf…
De eerste golf: duisternis. De tweede golf: verwoesting. De derde golf: infectie. De vierde golf: invasie. Met de vijfde golf in het vooruitzicht is Cassie op de vlucht voor de Anderen. Deze buitenaardse wezens hebben haar vader vermoord en haar broertje ontvoerd. Cassie heeft beloofd om hem te komen halen en ze is niet van plan deze belofte te breken. De eerste vier golven zijn al voorbij voordat het verhaal goed is begonnen. De eerdere golven zijn verteld in flashbacks vanuit Cassies perspectief

Vertrouwen of niet?
Om te kunnen overleven heeft Cassie twee regels: vertrouw niemand én blijf alleen. Nadat ze wordt neergeschoten door een sluipmoordenaar, moet ze deze regels breken. Ze is gered door de mysterieuze Evan Walker, waardoor het boek niet alleen superspannend wordt, maar ook romantisch. Tussen de oorlog en de aliens door, blijft Cassie een gewoon tienermeisje en kan ze de charmes van Evan moeilijk weerstaan. Maar kan ze hem wel vertrouwen? Evan praat regelmatig zijn mond voorbij en lijkt meer te weten over Cassie dan ze hem verteld heeft. Hoewel hij altijd z’n praatje klaar heeft, blijf je onrustig. Het wantrouwen maakt je nerveus tijdens het lezen; is Evan nou wel of niet te vertrouwen?

Verschillende perspectieven
De dertien delen van De 5de golf hebben meerdere vertellers: Cassie, haar broertje Sammy en haar high school crush Ben. Er is zelfs een hoofdstuk weggelegd voor de sluipmoordenaar. Het is niet altijd meteen duidelijk vanuit welk perspectief je aan het lezen bent, wat het boek erg interessant maakt. Vooral omdat dezelfde momenten er anders uit zien door de ogen van een ander. Het perspectief van Cassie is het meest humoristisch om te lezen; ondanks de afschuwelijke situatie weet haar humor een glimlach te ontluiken. Kortom, naast alle gruwelijkheden die de apocalyps meebrengt, is dit boek over verlies, moed en liefde niet te heftig. De 5de golf heeft een open einde. Wil je weten hoe het verder gaat met Cassie? Dat lees je in het volgende spannende deel: De oneindige zee!

Gelezen: De 5de golf
Geschreven door: Rick Yancey
Uitgegeven door: A.W. Bruna Uitgevers
Verschenen op: 8 januari 2016
Fotocredit: movieweb.com
Meer info vind je op: www.the5thwave.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie