Geheimen en rare gewoontes bij eindexamenexpositie HKU

De eindexamenexpositie van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht is achter de rug. Eén van de locaties was de faculteit Beeldende Kunst en Vormgeving, die de expo van de afdeling Design huisvestte. Deadline snuffelde er rond, verzamelde visitekaartjes en zag dat het mooi was.

Geheimen bewaren
Tom Janssen is één van de exposanten bij Fotografie en heeft een serie gemaakt over de kunstmatig aangelegde Flevopolder: Waar wij steden doen verrijzen uit de bodem van de zee. Als je een tijd naar de foto’s kijkt, ontdek je telkens nieuwe frappante details. Bij illustratie biedt Michelle de Gruijl oplossingen voor het bewaren van geheimen. Haar concept heet D.o.o.g. en bevat onder andere handleidingen en bewaardoosjes. Lampen met de naam Get-a-Twist van product ontwerpster Sanne de Graaf zijn draaibaar en gevuld met zand, als een zandloper. Het zand stroomt door een zeef en dempt het licht na verloop van tijd.

Rare gewoontes
Merel Brouns is afgestudeerd bij Grafisch Ontwerp en presenteert een visueel verhaal over een kast die werd verhuisd naar haar moeders appartement in Amsterdam. Gebaseerd op de (zeer verschillende!) herinneringen van haar vrienden over bijvoorbeeld de grootte van de kast en de kleding die ze droegen uitgewerkt in tekeningetjes en teksten. In hetzelfde lokaal staat Tessa Kwee met haar project Vluchtigheden over aandacht voor onopvallende dingen. Het ‘stadsherbarium’ toont op straat verzamelde witte plastic restjes, elk met een titel van iets waar het op lijkt. Het lijkt wel porselein! Bij Grafisch vinden we ook Carlien Peijsel. Bij haar kun je een vervelende, rare, handige of goede gewoonte kopen. Die heeft ze uitgewerkt in handleidingen om in 21 dagen toe te eigenen.

Interessante projecten
De projecten van de opleiding Grafisch Ontwerp zijn best interessant. Ze gaan veel verder dan, wat de meeste mensen misschien denken, letters en vormpjes. Julian Wassenaar toont met Projects of Love objecten, video’s en foto’s. Zelfs etenswaren komen voorbij in Rissa Philip’s project When Life Bites. Ook de presentaties bij Fotografie zijn goed verzorgd. Er is een eenheid gecreëerd in het lettertype van alle teksten op de muren en in de afwerking van de fotoprints. De fotografen in spé hebben een catalogus met hun eindexamenwerk uitgegeven in eigen beheer, wat best bijzonder is.

De juiste flow
Fotografen Anouk Kruithof en Jaap Scheeren hebben er ooit een project op gebaseerd: het zwarte gat na de academie. Redden de HKU’ers het straks in hun eentje? Tessa Kwee vertelt dat ze bij haar stagebedrijf terug kan komen voor werk. Tom Janssen heeft ook al bedacht wat hij gaat doen: “Het project over de Flevopolder heeft even rust nodig en dan wil ik ermee doorgaan. Intussen probeer ik opdrachten binnen te halen. Als je in de juiste flow zit, moet je door blijven gaan.”

Bezocht: HKU Eindexamenexpositie Exposure, 24-27 juni op de HKU, Utrecht.
Locaties: Ina Boudier Bakkerlaan 50 (Design) + Tractieweg 41 (Fine Art en Education)
Meer info: www.hku.nl/exposure

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie