Geen folk meer voor Mumford and Sons

★★★ –  Maandag 4 mei is het album Wilder Mind van Mumford and Sons uitgekomen. Even prachtig als de eerdere albums, maar voor de fans onder ons absoluut even wennen.

Weg met de banjo
Waar wij altijd aan dachten wanneer we de naam Mumford and Sons hoorden vallen, is een totaal anders beeld dan het nieuwe album schept. Banjo’s? Weg. Boeren knaapjes? Foetsie. De vier ogenschijnlijk lieve bandleden hebben plaatsgemaakt voor gasten met lange haren, leren jacks en skinny jeans: een ultieme transformatie. Dezelfde sound en hetzelfde gevoel konden blijkbaar niet voor eeuwig blijven hangen dus er moesten drastische maatregelen worden genomen. Toch zal deze ingreep niet bij iedereen in de smaak vallen.

What’s next?
Tot noch toe lijken de reacties op het album niet erg positief. Toch is de stem van Marcus Mumford nog altijd even uniek. Maar er mist meer dan een banjo alleen: soul. Mumford and Sons is enkel nog te herkennen aan de stem van de zanger. Mumford and Sons veranderde haar stijl van unieke folkmuziek naar doorsnee pop- iets wat iedere band zou kunnen maken. Neem nu het nummer  Believe, die had net zo goed van Coldplay had kunnen zijn! Ongetwijfeld is er rekening gehouden met het verlies van fans, maar het is maar de vraag of de band zich deze verandering wel kan veroorloven. Zijn we onze oude vertrouwde folkband nu voorgoed kwijt? Komen ze het volgende album aanzetten met heavy metal? Wie zal het zeggen…

Het wennen niet waard?
Het zachte randje van de band is er hardhandig van afgeschraapt. In tegenstelling tot de twee voorgaande albums, staan er op deze plaat minder nummers om bij te janken. Het album is harder, knallender en tegelijkertijd tekstueel toch weer sprekend – een van de onveranderde aspecten. Want Mumford and Sons zou pas écht zichzelf niet zijn wanneer ze geen sterke lyriek zouden hebben. Hopelijk spreekt dit de fans nog aan, want het is nog maar de vraag of de nieuwe stijl het wennen waard is.

Geluisterd naar: Wilder Mind
Artiest: Mumford and Sons
Verkrijgbaar vanaf: 4 mei 2015
Platenlabel: Gentlemen of the Road
Fotocredit: The pomades team, Jamie Milton
Meer info vind je op: http://www.mumfordandsons.com/
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie