Geconcentreerd alt-J laat je in stilte genieten

★★★★ –  Het concert van indierockband alt-J in Offenbach is ruim een half uur bezig wanneer frontman Joe Newman zijn handdoek in het publiek gooit. Eindelijk maakt hij contact met het publiek. Voorafgaand aan dit opmerkelijke contact heeft de leadzanger zich onverstoorbaar gestort op zingen en het bespelen van zijn vele gitaren. Het is kenmerkend voor het optreden waarin alt-J zich alleen bezig houdt met het maken van bloedmooie muziek.

Lekker voor jezelf
Alt-J produceert muziek die onmogelijk in één hokje te plaatsen is. De band, bestaande uit vier nerds uit het Engelse Leeds, heeft afgelopen september zijn tweede plaat This Is All Yours uitgebracht. Met dit album heeft alt-J de lijn van het waanzinnige debuut An Awesome Wave zonder enkele moeite doorgetrokken. Alt-J is die ene band die je het liefst voor jezelf wilt houden. Zo’n band waarvan je hoopt dat hij nooit écht zal doorbreken, omdat hij zo fijn en vertrouwd klinkt in kleinere zalen.

Oh zo gewoon
Het ziet ernaar uit dat het vierkoppige ensemble zelf ook niet veel groter hoeft, want in de Stadthalle in Offenbach wordt niets groter aangepakt dan nodig is. Zo staan de oh zo gewone mannen allen in het zwart gekleed op een podium met een decor dat zou volstaan op een festival. Het benadrukt nogmaals dat alt-J vooral bezig is met de gecompliceerde muziek van de twee albums  tot in perfectie uit te voeren. En dit lukt: de ad libs, de a capella hoogstandjes en de bijzondere trommels worden live precies zoals op het album uitgevoerd. Voor alt-J vergt de perfectie ogenschijnlijk vooral concentratie.

Onmenselijk en kunstzinnig
Het concert lijkt de band qua energie echter weinig te kosten. Alt-J staat bewegingloos te spelen en de drummer lijkt als enige een zware avond te hebben. Wat opvalt, is dat het publiek niet mee durft te zingen met de hoge tonen van Joe Newman. Het bijzondere stemgeluid van de Brit is ook onmogelijk na te bootsen en het publiek lijkt te beseffen dat het zich verlaagt tot cultuurbarbaar bij iedere poging tot meezingen. Het illustreert hoe onmenselijk en kunstzinnig de muziek is die de Britten produceren. Zo onmenselijk zelfs dat je misschien helemaal niet moet willen dat frontman Newman als een sterveling contact maakt met het publiek.

Bezocht: alt-J Live
Artiest: alt-J
Datum: 7-2-2015
Locatie: Offenbach, Duitsland
Fotocredit: Eddy Berthier
Meer info vind je op: www.altjband.com
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie