Gavrilo Princip is een meesterlijk waanbeeld met twee werkelijkheden

★★★★ – Bam! De Warme Winkel neemt ons in Gavrilo Princip met een knal mee naar de directe aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog. Een aanslag, een complot, een ideologie, niet eens zo ouderwets. Want is het vandaag de dag nu wel zo anders? Er hoeft maar één schot te vallen en een Derde Wereldoorlog is misschien realiteit.

Luchtige weemoed
Op 28 juni 1914 schiet de Servische nationalist Gavrilo Princip de Habsburgse kroonprins Frans Ferdinand neer. Dit was het startschot voor de Eerste Wereldoorlog. Het luchtige, licht sarcastische toontje en het ritme waarmee Mara van Vlijmen de voorstelling begint, zorgt voor veel hilariteit in de zaal. Dit zet meteen de toon voor de gehele voorstelling, die toch een behoorlijk zwaar onderwerp aansnijdt. Bij Amsterdam Roest kijkt het publiek vanaf een hoge tribune tot ver achterin een grote loods waar een groot wit scherm hangt. De acteurs bewegen zich door het decor, niet altijd zichtbaar voor het publiek, en worden hierbij gevolgd door een cameraman. Door een live verbinding met het scherm, wordt er op het moment zelf een film gemaakt die het leven van Gavrilo Princip inkadert.

Dubbelspel
Er zijn in het stuk twee werkelijkheden: de werkelijkheid van de film en de werkelijkheid van het toneel. Er wordt met de combinatie beeld, geluid en spel geëxperimenteerd op een simpele maar effectieve manier. De interessante cameratechnieken zorgen voor prachtige vloeiende overgangen. Dat wil echter niet zeggen dat je lekker achterover kan gaan zitten. De gaten die het verhaal soms achterlaat, zorgen ervoor dat de kijker zijn verbeeldingsvermogen moet gebruiken waardoor je tot het einde geboeid blijft.

Terug naar nu
Het blijft een tijdje uit, maar aan het einde van het stuk wordt er toch nog een verband gelegd met het heden. Een lange monoloog en een nagesynchroniseerde Syrische soldaat maken het einde nogal saai ten opzichte van de rest. Ondanks dit einde is het een zeer geslaagde voorstelling. Gavrilo Princip is een twee uur durend waanbeeld waarin flarden van verhalen een genuanceerde kijk op de geschiedenis geven, zonder moraliserend te zijn. Een ervaring die niemand mag missen!

Gezien: Gavrilo Principe
In theaters van 19 juni 2014 tot en met 27 juni 2014, 14 september 2014 tot en met 16 september 2014, 8 oktober 2014 tot en met 31 oktober 2014.
Artiest: De Warme Winkel
Genre: Theater
Meer info vind je op: www.dewarmewinkel.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie