Paaspop 2015 is een waar avontuur

Festivalgangers kunnen in het paasweekend een avontuur aangaan in het Brabantse Schijndel. Paaspop kan wederom een waar avontuur genoemd worden. Deze keer is het een heel modderig en divers avontuur.

Wie vrijdag het maagdelijk zachte zand van het festivalterrein betreedt, heeft ook maar enig idee waar de dag hen gaat brengen. Met veilige namen zoals Di-rect, Racoon, Kensington en Ronnie Flex wordt er vrijdag een degelijke line-up gepresenteerd met een brede set aan artiesten.

Paaspop_2015_Deadline-4164   Paaspop_2015_Deadline-5049

Maar wanneer de avond valt en het maagdelijke zand langzaam veranderd in een modderpoel, gaan steeds meer festivalgangers op ontdekking in een van de kleinere tentjes, waar naast bands ook theatervoorstellingen en thema-feesten gegeven worden.

Een terugkerend fenomeen is de Boomshakalak Soundsystemtent, waar al vijf jaar lang druk gedanst wordt op Dancehall, toasters, (skinhead) reggae en dubstep. De avonturiers in Schijndel raken beneveld, worden vies en eindigen soms per ongeluk in de Crazy Horse. Dit is een vette nachtclub die interessante optredens op het programma heeft staan voor de nacht.

Paaspop_2015_Deadline-8053

De charme en gezelligheid van de kleine tenten zorgen ervoor dat de grote Apollo tent nog groter aanvoelt. Selah Sue lijkt het lastig te vinden om de intimiteit van haar muziek over te brengen aan de immense zaal. Ze speelt veel nummers van haar gloednieuwe album, maar vooral de uptempo nummers van haar debuutplaat worden hoorbaar opgepikt door het publiek. “Bedankt Paaspop. Mag ik nog even een foto maken van jullie,” vraagt ze met haar geweldige Vlaamse accent.

Paaspop_2015_Deadline-6868

Nadat de vrijdagavond op het terrein is afgesloten, wordt op de camping en het parkeerterrein pas echt duidelijk wat de headliner van dit festival gaat worden. Auto’s staan bevlekt midden in de gangpaden met de alarmlichten aan. Campinggasten tapen plastic zakken om de voeten, om ze voor de tent ver weg te smijten. Buggy’s van het festival rijden af en aan om auto’s uit het weiland te slepen en de campinggasten voelen het kwik dalen tot bij het vriespunt.

Paaspop_2015_Deadline-3836   Paaspop_2015_Deadline-3940

Op zaterdagochtend worden wagens nog steeds los getrokken uit de modder van de Brabantse weilanden.

Paaspop_2015_Deadline-3933

Terwijl anderen de moed hebben opgegeven en de auto midden op het terrein hebben achtergelaten.

Paaspop_2015_Deadline-3882   Paaspop_2015_Deadline-3884

De festivalgangers met camper hadden een betere nacht achter de rug. Maar desondanks moesten toch alle festivalbezoekers het zaterdagavontuur beginnen met stevige laarzen. Witte all stars zouden deze modderige dag niet overleven.

Paaspop_2015_Deadline-3843   Paaspop_2015_Deadline-3991

Naast de gevestigde namen zoals Typhoon, Kovacs, Rudimental en Within Temptation, was het ook zeker de moeite waard om die artiesten links te laten liggen voor de tientallen kleine activiteiten op het festivalterrein.

Paaspop_2015_Deadline-7911

Typhoon laat in de Apollo zien dat hij ook weer helemaal klaar is voor dit seizoen. Gewapend met een glimlach en een vrolijke trui, maakte hij de goed gevulde tent drie graden warmer. Warm genoeg voor Rudimental, die het publiek tot twee uur ’s nachts meeneemt in de sneltrein naar de zomerfestivals.

Paaspop_2015_Deadline-8060   Paaspop_2015_Deadline-8178

Op het festivalterrein kan kinderlijk met blokken gespeeld worden en voor de “volwassenen” onder ons kan er puberaal konten gekeurd worden.

Paaspop_2015_Deadline-5301   Paaspop_2015_Deadline-5324

Het Paaspop publiek is divers en welk avontuur zij kiezen, is lastig te peilen. Zo zijn de tenten voor Yellow Claw en Mr. Polska die vrijwel tegelijkertijd spelen in verschillende tenten,  tot buiten gevuld, terwijl op zondagmorgen slechts een handjevol mensen de modder trotseert voor rapper Ares.

Maar ook de artiesten zijn lastig te peilen. Grote namen lijken moeite te hebben om de grote Apollo tent voor zich te winnen. Spike speelt slechts een tam optreden met Di-rect, maar gaat de volgende dag met zijn Haagse trots The Deaf compleet uit zijn plaat in de iets kleinere Phoenix tent.

Paaspop_2015_Deadline-7321

Zelfs zangeres Sharon Kovacs van Kovacs zet het publiek op een verkeerd been. Ze draagt namelijk niet de gebruikelijke berenmuts, maar een hoedje. Ook haar muziek lijkt te intiem voor de grote, gevulde Apollo.

Paaspop_2015_Deadline-7491

De echte charme van Paaspop zit hem in het Brabantse karakter, wat al meteen duidelijk wordt bij de ingang. Auto’s rijden door een koeienstal naar de parkeerplaats en het Theater de Zachte G staat zowel zaterdag als zondag geprogrammeerd in de Restolounge, waar de festivalbezoekers de meeste eetkramen kunnen vinden.

Theater de Zachte G wisselt verschillende optredens af. De vrolijke Braboneger vertelt een verhaal, oud-PSV’er Björn van der Doelen laat met gevoelige liedjes horen waarom hij het voetbal vaarwel heeft gezegd en culthelden Ferry van de Zaande en Fred van Boesschoten hebben de lachers op de hand. [www.youtube.com/watch?v=e38jcbX4FAI]

Paaspop_2015_Deadline-3951      Paaspop_2015_Deadline-4305                                                    Paaspop_2015_Deadline-7531      Paaspop_2015_Deadline-7540

De paden van de festivalgangers lopen uit elkaar. De Apollo blijft tot aan de laatste noten van Anouk goed gevuld. Maar ook The Bloody Beetroots krijgen de aandacht die ze verdienen. Het is een barre tocht vol met modder, maar ook veel bijzondere muzikale, theatrale en komische ontmoetingen. Op zondag laat de zon de modder glinsteren en lijkt een zomer vol festivals echt heel dichtbij.

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie