Geniet van een 40-jarig kind in Virgin Mountain

★★★★★ – Terwijl zijn moeder zijn brood smeert, schenkt hij zelf melk bij zijn chocopops. Fúsi uit Virgin Mountain is een veertigjarige man die nog bij zijn moeder woont. Dit levert de nodige hilarische momenten op, maar zorgt ook voor een treurig verhaal over een man die buiten de regels van de maatschappij valt.

Speelgoed voor volwassenen
Niet iedereen die op latere leeftijd nog bij zijn moeder woont, is nog kinderlijk. Dit geldt voor Fúsi wel. Zo houdt hij ervan met een vriend met zelfgemaakte tanks te spelen. De volwassen man in combinatie met kinderspeelgoed levert tegenstrijdige en daarmee grappige beelden op. Ook speelt Fúsi weleens met zijn buurmeisje, maar zijn omgeving vertrouwt dit niet. Ondanks dat Fúsi zo liefdevol is naar iedereen, wordt hij niet begrepen. Dit heeft ook met zijn uiterlijk te maken, waarmee hij op zijn werk wordt gepest. Ondanks de tragedie wordt het nergens te dramatisch, waardoor Virgin Mountain keihard binnenkomt.

Geen dertien in een dozijn
Het eerste deel van de film wordt de kijker meegenomen in Fúsi’s eenzijdige leven. Zijn leven wordt verrijkt wanneer hij linedancelessen neemt. Hier ontmoet hij Sjöfn, die hem bij haar thuis uitnodigt. De twee trekken steeds meer met elkaar op. Door Sjöfn beseft Fúsi zich dat zijn leven hem op deze manier niet gelukkig maakt. De ongemakkelijke stiltes tussen hen zijn herkenbaar voor iedereen en maken de film tot een puur geheel. Virgin Mountain is zeker geen standaard romantische komedie, omdat Fúsi keer op keer wordt teleurgesteld. De kijker leeft door het geloofwaardige optreden van acteur Gunnar Jónsson al snel met Fúsi mee.

Een terechte aanrader
Virgin Mountain neemt je mee in het verhaal van een man die niet door zijn omgeving wordt gewaardeerd, terwijl hij alles juist zo goed bedoelt. De dramatiek zet de kijker aan tot nadenken over privileges van knappe mensen. De film herinnert ons door het hoge realistische gehalte aan de tragedies van het dagelijks leven, wat de film kwetsbaar maakt. Virgin Mountain heeft dan ook niet voor niets veel prijzen binnengesleept. Laat je ogen openen door de ontwapenende puurheid van een kind van veertig.

Meer zin in lachen dan huilen? Vorige maand kwam Ja, ik wil uit, dé feel-good film van dit jaar. Lees hier wat reporter Melanie van deze film vond.

Gezien: Virgin Mountain
In de bioscoop vanaf: 19 november 2015
Geregisseerd door: Dagur Kari
Cast: Ilmur Kristjánsdóttir en anderen
Fotocredits: Filmstarts
Meer info vind je op: www.septemberfilm.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie