Film Stars Don’t Die In Liverpool: een romantische weergave van een wegvagende Hollywoodactrice

★★★★ – Voor velen zal de naam Gloria Grahame niet meer bekend in de oren klinken, maar deze Hollywoodactrice heeft in de jaren ’50 toch echt een Academy Award gewonnen voor haar rol in The Bad and the Beautiful. De film Stars Don’t Die In Liverpool, naar het gelijknamige boek van haar ex-geliefde Peter Turner, vertelt het verhaal over de laatste fase van Grahame’s leven.

Elegant sterven

De film van regisseur Paul McGuigan begint met een scène waarin Gloria Grahame, inmiddels geen jonge Hollywoodactrice meer, zich klaarmaakt voor een toneelstuk. Vlak nadat ze haar pruik en nepwimpers bevestigd heeft, stort de actrice, die gespeeld wordt door Anette Bening, ineen. Grahame laat zich ophalen door haar dertig jaar jongere ex-geliefde Peter Turner, een rol die door Jamie Bell wordt vertolkt. Ze geeft aan dat ze bij Turners familie wil herstellen van haar ‘opgeblazen gevoel,’ wat helemaal geen opgeblazen gevoel blijkt te zijn. Vanaf dat moment wordt er gewisseld tussen de tijd waarin Grahame elegant sterven gaat en de periode van de korte, maar gepassioneerde relatie tussen haar en Turner. Wat opvalt, is het subtiele switchen tussen deze twee periodes. Om duidelijk te maken dat we teruggaan in de tijd, wordt er gebruik gemaakt van een camera die van het ene naar het andere moment glijdt. Een camera-techniek die fijn kijkt, al duurt het soms even voordat je door hebt dat je je in het verleden bevindt.

Een Hollywood ster-manier van bewegen

Het is prachtig hoe Anette Bening de vurige, maar tegelijkertijd onzekere Grahame speelt in deze film. Het zijn haar ‘Hollywoodster-manier van bewegen,’ haar zachte, soms flirterige stem en vooral haar uitspraken die het hem doen. Een voorbeeld: Turner vertelt dat hij naar een one-man show gaat. Grahame: “I love those things! You get to say all the lines.” Typisch een (flirterig) grapje van een ietwat verwende actrice. Ook Bell laat goed zien hoe geduldig Peter Turner was met Grahame en vooral hoeveel liefde hij voor haar voelde.

Drie decennia’s verschil

Een duidelijke uitleg over Grahame’s (liefdes)leven vóór Turner in beeld kwam, mist echter in deze film. Om alles te snappen, zul je wat research moeten doen naar de eerste vijftig jaar van het leven van de actrice. Mooi is wel dat we weten dat er een verschil van drie decennia’s zit tussen de twee geliefden, maar dat het niemand wat uitmaakt. De familie van zowel Grahame als Turner vindt er niets van (op Grahame’s zusje na), Grahame en Turner zelf vinden er niets van en dus hoeven wij, het publiek, dat ook niet.

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie