Zelfs op een vuilnisbelt is er hoop, toont docu Something Better to come

★★★★ – IDFA presenteerde dit jaar weer inspirerende documentaires, waaronder Something Better to Come van de gewaardeerde documentairemaakster Hanna Polak. We volgen het tienjarige meisje Yula dat met vele anderen op een vuilnisbelt woont. De documentaire geeft dan ook een goed beeld van haar leven. Something Better to Come zet je aan tot nadenken over je eigen leven.

Leven van en op vuilnis
In Something Better to Come wordt Yula veertien jaar gevolgd. Er wordt weinig in de documentaire gezegd, maar de beelden zijn sprekend. Het leven op de vuilnisbelt bestaat voornamelijk uit het rapen van vuil, het overleven met de middelen die ze hebben, en het tegengaan van de verveling. Zo zie je herhaaldelijk beelden van jongeren die spullen zoeken en de hele dag door roken. De tieners zijn al vroeg volwassen. Ze geven adviezen aan hun ouders, nuttigen sterke drank en houden diepgaande gesprekken over hun toekomst. Met name drank is voor allen een manier om uit deze nare wereld te ontsnappen. De documentaire weet de schokkende omstandigheden natuurlijk over te laten komen. Dit komt door het goede samenspel tussen de informanten en de makers.

Moment van besef
Alsof dit leven nog niet voor genoeg problemen zorgt, wordt Yula op haar zestiende zwanger. Haar omgeving, met name haar familie, zien dit als een groot probleem, omdat de omstandigheden te slecht zijn voor haar toekomstige kind.  Toch brengt de zwangerschap Yula veel goeds. Ze beseft dat ze niet haar hele leven op de vuilnisbelt wil blijven leven. In haar jongere jaren was dit besef er nog niet, omdat er leuke kinderen waren om mee te spelen, in tegenstelling tot de bevolking buiten de vuilnisbelt die hen niet accepteerden. Deze contrasterende beelden van spelende kinderen in een onveilige omgeving zijn erg sterk. Het onderwerp maakt Something Better to Come dan ook vernieuwend.

Er is altijd hoop
Yula vindt uiteindelijk samen met haar moeder een appartement. Vanaf nu raakt de documentaire in een stroomversnelling. Yula heeft het gevoel alles te hebben bereikt, maar ze heeft nog één droom: moeder worden van een kind voor wie ze wél kan zorgen. De geschiedenis herhaalt zich wanneer Yula weer zwanger wordt. Dit komt terug in het beeld, waarin precies hetzelfde gebouw en bedje worden getoond. Met dit keer een baby die vierentwintigjarige Yula zelf zal gaan opvoeden. Something Better to Come is een hartverscheurende documentaire die je een andere kant van het leven laat zien. Yula’s verhaal doet je beseffen dat er altijd hoop is.

Gezien: Something Better to Come
Te zien: vanaf 22 november 2014 op het International Documentary Film Festival Amsterdam
Geregisseerd door: Hanna Polak
Meer info vind je op: www.idfa.nl
Fotocredit: Vimeo

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie