De film Samba is een hartverwarmende verrassing

★★★★ Na Intouchables hebben regisseurs Olivier Nakeche en Érik Toledano hun krachten weer gebundeld. Ze werken opnieuw samen met acteur Omar Sy. Hij speelt Samba: een asielzoeker met de droom om later kok te worden. Hij wordt verliefd op hulpverleenster Alice. Slagen de regisseurs er wederom in om een succesvolle feel-good film neer te zetten?

Sympathieke Samba
Tien jaar geleden reisde Samba vanuit Senegal naar Frankrijk. Nu werkt hij als afwasser in een chique restaurant. Hij wordt opgepakt en in een asielzoekerscentrum geplaatst. Daar maakt hij kennis met Alice en Manua, die voor de asielzoekers een verblijfsvergunning proberen te regelen. Alice raakt al gauw onder de indruk van Samba. Zijn kwetsbaarheid, zorgzaamheid en vrolijkheid zorgen er voor dat ook de kijker van de sympathieke Samba gaat houden. 

Hardop lachen
Als Samba het tijdens het glazenwassen even moeilijk heeft door zijn hoogtevrees, showt een oude bekende zijn dansmoves om de werkende vrouwen te imponeren. Dit levert hilarische scènes op. Ook lachwekkend zijn de asielzoekers die een onverstaanbaar taaltje spreken en een man die verzint dat hij in een assepoesterkostuum in Disneyland rondliep – alles voor een verblijfsvergunning! Daarnaast snijdt de film ook een serieus thema aan, namelijk dat van  de asielzoeker die in vreemd land terechtkomt. Samba moet zich aan bepaalde regels houden: zich kleden als een Europeaan en elke dag met een tijdschrift onder zijn arm de straat op. De afwisseling tussen ernst en humor maakt de film krachtig.

Wending
Aan het einde van de film lijkt er een verrassende wending te komen en krijg je als kijker even een moment van ‘ojee, het zal toch niet?’ Dus maak je borst maar nat! De regisseurs zijn er verder erg goed in om symbolische betekenis in de scènes te stoppen. Zo draagt Alice na haar burn-out het geluksshirt van Omar als ze weer aan de slag gaat. Dit soort details geven de verhoudingen tussen de personages mooi weer. De ingetogen muziek is goed afgestemd op de film. Omar Sy speelt de sterren van de hemel en ook de andere acteurs zetten geloofwaardige rollen neer. De acteurs brengen met hun mimiek krachtige emoties. Wie zin heeft in een feel-good film, moet Samba zeker op het witte doek zien!

Gezien: Samba
In de bioscoop vanaf: 13 november 2014
Geregisseerd door: Olivier Nakeche en Érik Toledano
Cast: Omar Sy, Charlotte Gainsbourg, Tahar Rahim, Izïa Higelin
Meer info vind je op: www.filmtotaal.nl
Fotocredits: Filmtakers, Allocine
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie