Oorlogsgeheimen is een spannende jongensfantasie in oorlogstijden

★★★Oorlogsgeheimen verbeeldt een typische jongensdroom. Van hutten bouwen tot het hebben van grote geheimen. Al snel komen Tuur en zijn vriendjes erachter dat deze spannende avonturen gepaard gaan met verschrikkelijke gebeurtenissen. Hun vriendschap komt op het spel te staan. De Tweede Wereldoorlog wordt vanuit de ogen van kinderen belicht. De film loopt hiermee een risico, omdat de werkelijkheid moet worden verzacht.

Van boek tot film
Jacques Vriens staat bekend om zijn spannende jeugdboeken. Spanning ontbreekt dan ook niet in de verfilming van Oorlogsgeheimen. Voor de film zijn een aantal verhaallijnen veranderd. Zo is Lambert in de film de beste vriend van hoofdrolspeler Tuur, terwijl de twee jongens elkaar in het boek al vanaf het begin niet mogen. Dit was een goede keuze van de filmmakers: door de sterke band tussen de vrienden komt de breuk tussen de twee harder aan. De oorlog drijft hen uit elkaar. De directe aanleiding hiervoor is dat hun nieuwe klasgenootje Maartje een persoonlijk geheim aan Tuur vertelt. Lambert voelt zich aan de kant gezet en besluit wraak te nemen.

Onmacht
Lambert verraadt Maartje waarna zij samen met haar pleegouders wordt opgepakt. De ouders van de jongens zijn ook sterk bij het conflict betrokken. Hiermee laat de film de onmacht van kinderen zien ten opzichte van hun ouders. Zo is de vader van Lambert verantwoordelijk voor de pesterijen van zijn ‘NSB-zoontje’, terwijl de ouders van Tuur in het verzet zitten. De makers proberen de oorlog realistisch te verbeelden door ook ontroerende gebeurtenissen erin te verwerken. Dit doen ze door het geheim van Maartje over haar Joodse familie uit te diepen. Toch wordt Oorlogsgeheimen in andere opzichten te veel afgezwakt. Tuur krijgt namelijk veel voor elkaar. De oorlogssituatie lijkt weinig invloed te hebben op zijn heldendaden. De makers willen de jonge doelgroep een spannend en niet ál te zwaar verhaal tonen.

Transformatie
Op sommige momenten duren handelingen ongewoon lang. De kijker wordt zich op dit moment bewust van het toneelspel. Het maakt de dramatische lading van de film groter, maar doet de echtheid van de personages teniet. Ook het beeldgebruik wordt overdreven door een hevige stortbui tijdens het luchtalarm. De werkelijkheid wordt geromantiseerd door de oorlog als een spel weer te geven. Dit maakt Oorlogsgeheimen populair bij jongetjes, maar de uitvoering doet te weinig om het volwassen publiek te raken. Desondanks brengt de film een duidelijke boodschap: oorlog verandert mensen.

Gezien: Oorlogsgeheimen
In de bioscoop vanaf: 3 juli 2014
Geregisseerd door: Dennis Bots
Cast: Maas Bronkhuyzen, Joes Brauers, Pippa Allen, Loek Peters, Eva Duijvestein, Stefan de Walle
Meer informatie: www.oorlogsgeheimendefilm.nl
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie