Documentaire If mama ain’t happy, nobody’s happy is een levendig geheel

★★★Dat Mea Dols de Jong (26) kan acteren, bewees ze met haar rol als Merel in Gooische Vrouwen. Voor haar eindexamen maakte ze een documentaire over haar manloze familie. De documentaire If mama ain’t happy, nobody’s happy is nu op het IDFA te zien. Kan Dols de Jong naast acteren ook regisseren?

Vier op een rij
Al vier generaties lang staan de vrouwen in Dols de Jongs familie er alleen voor. Hun mannen namen de benen waardoor de dames in hun eentje voor het gezin moesten zorgen. De emancipatie van de vrouw wordt aan het licht gebracht en If mama ain’t happy, nobody’s happy laat zien dat huisje-boompje-beestje niet vanzelfsprekend is. Het is een slimme zet om ook de exen van Laura te interviewen; zo wordt het verhaal vanuit een ander perspectief bekeken.

Mannenhaat
Moeder Laura wil alles in haar eentje doen. Ze heeft er geen vertrouwen in dat haar dochter later een vaste relatie krijgt. Dit is naar om te zien. Op een gegeven moment wordt het irritant dat moeder alles weglacht, terwijl haar dochter haar serieuze vragen probeert te stellen. Ze ziet alles als een spelletje, haar antwoorden op de hamvragen blijven uit. Aan de ene kant is het goed dat moeder zich niet afhankelijk wil opstellen. Maar dat ze het vertrouwen in mannen in het algemeen verliest, is jammer en onnodig. Het maakt If mama ain’t happy, nobody’s happy zo nu en dan eerder irritant dan invoelbaar.

Moeder-dochterliefde
Dat Laura een eigenwijze vrouw is, staat buiten kijf. De twee discussiëren met regelmaat. If mama ain’t happy, nobody’s happy is puur, omdat Laura’s moeder niet meewerkt aan het opzeggen van perfect geregisseerde zinnen. Het gevoel van een dochter die de verantwoordelijkheid voor haar moeder draagt, is herkenbaar. Je moeder is voor de meeste mensen een vrouw tegen wie je opkijkt; ze heeft jarenlang voor je gezorgd. De manier waarop Dols de Jong de relaties tussen de vrouwen weergeeft, is schitterend. Interviews, prachtige ouderwetse foto’s en filmpjes wisselen elkaar af. Dit maakt If mama ain’t happy, nobody’s happy een levendig geheel. Het is een verhaal met een boodschap: zorg dat je als vrouw niet afhankelijk bent.

Gezien: If mama ain’t happy, nobody’s happy
Te zien: vanaf 22 november 2014 op het International Documentary Film Festival Amsterdam
Geregisseerd door: Mea Dols de Jong
Cast: Laura Dols, Ate de Jong
Meer info vind je op: www.npo.nl
Fotocredits: Bosrtv.nl en Marijn Smulders
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie