Alles is geoorloofd in Mockingjay Part 2

★★★★ – Na twee ijzersterke films in de Hunger Gamesserie en een huiveringwekkende climax van Mockingjay Part 1 had deze laatste film hooggespannen verwachtingen waar te maken. Gelukkig heeft regisseur Francis Lawrence zich weer overtroffen: je wordt meegenomen in een emotionele achtbaanrit met Katniss, waarin alle losse eindjes aan elkaar worden geknoopt.

Achtbaan
Mockkingjay Part 2 wordt direct opgepakt waar de vorige film eindigde en geeft de toeschouwer amper tijd om naar adem te happen. Geen samenvatting, geen terugblik: er is geen tijd te verliezen, want er valt een oorlog te winnen. De Katniss die we te zien krijgen, is dan ook moordlustig. Ze wil Snow laten boeten voor alles wat hij heeft gedaan. Ondertussen zit ze in tweestrijd met haar (meer dan) ingewikkelde gevoelens voor Peeta en Gale. En tussen de wispelturige beslissingen door maakt ze ook nog tijd om zich zorgen te maken over Prim en haar andere geliefde. Complimenten voor Jennifer Lawrence die deze complexe rol opnieuw schitterend weet te vertolken.

De rode draad
Dit morele kompas vormt, samen met Katniss’ daadkrachtigheid, de rode draad van de film. In Katniss woedt een voortdurende tweestrijd tussen haar honger naar gerechtigheid en haar intuïtie die zegt dat in oorlog niet alles is geoorloofd. Tussen de bombardementen, gevechten met pods, mutilanten en vredebewakers door maakt dit voortdurende vraagteken Katniss tot Suzanne Collins’ unieke karakter en zorgt voor een flinke plottwist op het einde.

Kleine meisjes worden groot
Toch is de film een klap in het gezicht van iedere Hunger Games fan. Met name voor wie de boeken niet heeft gelezen en het einde niet kent, want – spoiler alert! – zoals in een echte oorlog verliezen we meer dierbaren dan ieder aankan. Toch doet dit de film juist goed. Wat begon als een onschuldige young adultserie is uitgegroeid tot de reële afspiegeling van een burgeroorlog. De enige bittere nasmaak die deze geweldige film achterlaat, komt doordat het de afsluiter betekent van de Suzanne Collins’ Hunger Gamesserie.

Gezien: Hunger Games: Mockingjay Part 2
In de bioscoop vanaf: 17 november 2015
Geregisseerd door: Francis Lawrence
Cast: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth e.a.
Fotocredit: forbes.com
Meer info vind je op: www.imbd.com

Hier alvast een voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie