Er Ist Wieder Da zorgt voor lachsalvo’s met een zwart randje

★★★★ – Hilter wordt wakker in 2014 en denkt dat hij nog Fürher van het Derde Rijk is. Dat lijkt hét ingrediënt voor een goede comedy. Er Ist Wieder Da is ook zeker een sterke en grappige comedy. Maar ook een film met een politiek randje. 

Hitler 2.0
Natuurlijk gelooft niemand dat de man die in een Berlijnse woonwijk in de struiken wakker wordt echt Adolf Hitler is. Iedereen denkt dat hij een provocerende comedian is, die de man goed na kan doen. Maar door een speling van het lot wordt Hilter in de armen van een ontslagen televisiemaker geduwd. Zo krijgt hij opnieuw een podium om zijn ideeën wereldkundig te maken. Oliver Masucci blinkt in Er Ist Wieder Da uit in zijn rol als Hilter. De grote gelijkenis tussen Hitler en Masucci is er een die we nog niet eerder zagen.

De Führer à la Borat
Er Ist Wieder Da is deels gespeeld en deels real life, à la Borat. Hilter en televisiemaker Fabian Sawatszki (Fabian Busch) gaan de straat op om de Duitsers te ondervragen over de problemen in de huidige politieke situatie. Ze krijgen gemengde reacties. Veel Duitsers vinden het grappig, maar een enkeling spreekt ook zijn ongenoegen over de ‘grap’ uit. Toch zijn de scènes een sterk element, omdat ze de ontevredenheid van de Duitsers naar voren brengen. Hiermee haakt de film in op de huidige politieke situatie.

Kritiek verstopt in lachsalvo’s
In grote lijnen is Er Ist Wieder Da een gewoon een goede comedy. De geoefende kijker ontdekt daarnaast nog een belangrijke maatschappelijke boodschap. De Tweede Wereldoorlog is dan wel zeventig jaar geleden en we roepen altijd dat zoiets nooit meer mag gebeuren, maar er hoeft maar een sterk iemand in te haken op de ontevredenheid en mensen gaan opnieuw in die gedachtegang mee. Er Ist Wieder Da sluit dan ook niet af met een lachsalvo. Het einde laat de kijker achter in de wetenschap dat we er opnieuw ingetrapt zijn. En dat de sfeer in Europa voor een potentiële Hitler genoeg te bieden heeft.

Gezien: Er Ist Wieder Da
In de bioscoop vanaf: 23 november 2015
Geregisseerd door: David Wnendt
Cast: Oliver Masucci, Fabian Busch, Katja Riemann, Christoph Maria Herbst e.a
Meer info vind je op: www.constantin-film.de
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

2 gedachten over “Er Ist Wieder Da zorgt voor lachsalvo’s met een zwart randje

Geef een reactie