De leukste kerstfilms volgens Deadline

Mariah Carey is weer op de radio, dus dat kan maar één ding bedenken: het is weer Kerstmis! En wat hoort er bij Kerstmis naast lelijke truien, warme chocolademelk en een plastic boom? Juist, kerstfilms! Ook dit jaar brengt Deadline je weer een lijst met de onbetwiste klassiekers, de obscure pareltjes en Love Actually. Dit zijn de leukste kerstfilms volgens Deadline…

1. Die Hard (1988)
Is Die Hard de ultieme kerstfilm? Wellicht. Deze film prijkte niet voor niets ook in 2012 in Deadlines lijstje met kerstfilms. Geen zoetsappigheid en romantische avonturen, maar heerlijke jaren ’80 actie waarin Bruce Willis het tijdens kerstavond als politieagent John McClane opneemt tegen superschurk Hans Gruber (Alan Rickman). Het is de ultieme kerstgedachte: het kwaad wordt altijd overwonnen – tot deel twee, uiteraard.

2. The Muppet Christmas Carol (1992)
Er zijn oneindig-en-drie versies van het klassieke Christmas Carol-verhaal van Charles Dickens. De versie van de Muppets is misschien wel de leukste, met een nukkige Michael Caine in de rol van Ebenezer Scrooge en als hoogtepunt de mannetjes Waldorf en Statler als Marley en Marley. Fantastische liedjes en geweldige humor maken dit tot een hartverwarmende klassieker. Kun je geen genoeg krijgen van de Muppets? Gelukkig kun je sinds 22 september 2015 genieten van de mockumentary over dit stel prachtvrienden.

3. Kiss Kiss Bang Bang (2005)
Voordat Robert Downey Jr. Iron Man werd, speelde hij in misschien wel zijn leukste film. Acteur Harry Lockhart (Downey Jr.) en detective Gay Perry (Val Kilmer) zijn tijdens Kerst getuige van een moord. Via een reeks hilarische plottwisten waardoor de kijker meermaals op het verkeerde been wordt gezet, neemt regisseur Shane Black (bekend van Iron Man 3) je in deze rauwe film mee richting de aftiteling.

4. Trading Places (1983)
In de jaren tachtig had Eddie Murphy een reeks fantastische en succesvolle films, zoals Coming to America, Beverley Hills Cop en Trading Places. Vanwege een rare weddenschap van twee rijke broers worden de levens van zwerver Billy Ray Valentine (Eddie Murphy) en Louis Winthorpe III (Dan Aykroyd) omgedraaid. Valentine krijgt een enorm fortuin en Winthorpe raakt al zijn geld kwijt. In klassieke kersttraditie slaan de twee vervolgens de handen ineen om de broers een lesje te leren. Een komisch meesterwerk en een mooie kerstfilm.

5. A Very Murray Christmas (2015)
Een nieuwkomer! Dit jaar fleurt Bill Murray het seizoen op met een Netflix Original, waarin hij samen met andere bekende acteurs… ja, wat eigenlijk doet? Murray vertolkt samen met een sterrencast, waaronder Miley Cyrus en George Clooney een aantal kerstnummers. Een plot is er eigenlijk niet en de kwaliteit van de muziek laat ook te wensen over. Een grote teleurstelling dus, zeker met een regisseur als Sofia Coppola (Lost in Translation) aan het roer. Geen klassieker, dus dan toch maar…

6. Love Actually (2003)
Samen met Die Hard de kerstfilm die je eigenlijk elke kerst moet kijken. De film die talloze romantische komedies inspireerde, waaronder ons eigen Alles Is Liefde. Love Actually overstijgt het genre van de romantische komedie en brengt zelfs bij de meest cynische filmganger een glimlach op het gelaat. Acteurs als Hugh Grant, Martin Freeman en Alan Rickman dragen hier uiteraard aan bij. Dus, schenk een mok warme chocolademelk in en zet Love Actually aan, want het is weer Kerst!

Fotocredits: DenOfGeek, RollingStone Mag, Jim Henson Company

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie