Arthousefilm Carol neemt je mee naar een andere wereld

★★★★★ – Cate Blanchett en Rooney Mara nemen je in het liefdesdrama Carol mee naar de roerige jaren ’50. Ze worden verliefd en gaan samen op zoek naar een manier om elkaar lief te hebben, terwijl de hele wereld hen tegen lijkt te werken. Drama, actie, spanning en liefde – wat wil je nog meer in een film?

Verliefde blikken
Het bekende boek The Price of Salt (ook uitgebracht als Carol) van Patricia Highsmith is na zestig jaar eindelijk verfilmd. Carol is een typische arthousefilm: de opbouw is lastig en in veel scènes geldt het bekende spreekwoord ‘blikken zeggen meer dan duizend woorden’. De regisseur kiest vaak voor intense close-ups, die je dichter bij de personages brengen. De close-ups zijn ook nodig om het verhaal over te brengen, aangezien er weinig gesproken wordt. Mara en Blanchett zetten hun hele gezicht in om emoties toch feilloos over te brengen. Blanchett blinkt hierdoor uit in haar rol als Carol Aird. In films als The Hobbit en Blue Jasmin bewees ze al over een sterke mimiek te beschikken, maar als Carol schittert ze pas echt. De verliefdheid in haar ogen neemt met de scène toe.

Bijna-ex-man
In Carol waan je je in de jaren ’50 in Amerika. Niet alleen door het cameragebruik en het decor, dat soms regelrecht van een oude ansichtkaart lijkt te komen, maar vooral door de beklemmende sfeer die rond de liefde tussen Carol en Therese hangt. De twee zijn constant in gevecht met de buitenwereld en zichzelf. Deze strijd wordt extra aangezet door Carols bijna-ex-man Harge (Kyle Chandler) die koste wat kost probeert Carol bij zich te houden. Wanneer dit niet lukt, probeert Harge de volledige voogdij over hun dochter te krijgen, zodat Carol haar alleen nog maar onder begeleiding mag bezoeken.

Extra drama
Van een film als Carol moet je houden; vanwege de lastige opbouw is hij niet voor iedereen geschikt. Ook gebeurt in veel scènes erg weinig. Doordat veel emoties niet worden uitgesproken, zijn sommige scènes verrassend stil. Toch heeft Carol alles in zich wat je van zo’n film verwacht: actiemomenten, spanning, drama en liefde. Carter Burnwell is erin geslaagd om met zijn muziek de scènes precies dat extra tintje drama te geven dat Carol nodig heeft. Het wordt nooit overdreven en de muziek zorgt subtiel voor een extra laag. Carol is zeker de moeite waard om te bekijken deze vakantie.

Gezien: Carol
In de bioscoop vanaf: 17 december 2015
Geregisseerd door: Todd Haynes
Cast: Cate Blanchett, Rooney Mara, Kyle Chandler, e.a.
Meer info vind je op: www.facebook.com
Voorproefje:

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie