Ongemakkelijk gegrinnik bij Aanmodderfakker

★★★De film Aanmodderfakker kreeg in een oktober een Gouden Kalf voor de beste Nederlandse film van 2014. Dat schept dus best wat verwachtingen. Weet de film die ook waar te maken?

Zuslief doet de was wel
Aanmodderfakker is een zogenaamde coming of age film met dit keer een wel heel bijzonder hoofdpersonage. Thijs is een tweeëndertigjarige langstudeerder die niet van plan is snel af te studeren of ooit zijn eigen was te doen. De invulling van het hoofdpersonage is verre van geloofwaardig. Hoewel Gijs Naber heel overtuigend speelt, voelt het verhaal soms toch wat vergezocht. Het lijkt het eerder alsof Thijs een geestelijke achterstand heeft, dan dat hij bewust blijft studeren.

Karikatuur van het leven
Niet enkel Thijs is een bijzondere figuur. Wanneer hij de zeer ambitieuze en zeer zelfverzekerde zestienjarige Lisa ontmoet, is hij eindelijk bereid om op te groeien. Er zijn maar weinig meisjes van zestien die precies weten wat ze willen en hier achteraan gaan. Ook de zwager van Thijs is opvallend. Een vader van twee die meer straattaal gebruikt dan een gemiddelde rapper. Al met al hebben alle personages van Aanmodderfakker iets cartoonachtigs. De situaties waarin zij terecht komen zijn alledaags en typisch waardoor ze niet saai worden. Zo komt er een kind met zijn hoofd vast tussen tralies en heeft Thijs’ zwager een ware treintjeskamer. Dit soort herkenbare zaken leveren weliswaar geen bulderlach op, maar zorgen wel voor ongemakkelijk gegrinnik hier en daar.

Traag, trager, traagst
Hoewel de film vaker dan eens grappig is, draait het om de verandering in Thijs. Die verandering duurt  zo krampachtig lang dat de kijker ongeduldig wacht op een drastische gebeurtenis waardoor Thijs echt ineens de 30 jarige is die hij ‘moet’ zijn. Deze gebeurtenis komt wel, maar de stroomversnelling helaas niet. De verandering is minimaal en ook een lang en gelukkig einde voor Thijs blijft uit. We moeten het doen met een zwakke aanzet tot ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’. Hierdoor blijft de kijker achter met een onverzadigd gevoel en smacht hij naar meer. Aanmodderfakker blijft zeer trouw aan het echte leven, waardoor de kijker met een ongemakkelijk gevoel en een kritische blik op z’n eigen leven naar huis gaat.

Eindinformatie
Gezien: Aanmodderfakker
In de bioscoop vanaf: 6 november 2014
Op tv te zien op: zaterdag 21 februari 2014, 20.00 uur op NPO3
Geregisseerd door: Michiel ten Hoorn
Cast: o.a. Gijs Naber, Markoesa Hamer, Pepijn Cladder, Roos Wiltink en Alexandra Groenestein
Fotocredits: Belbios.nl
Meer info vind je op: www.imdb.com
Voorproefje:

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie