Magisch genieten tijdens de uitverkochte Museumnacht 2015

★★★★★ – Yoga volgen in het Tropenmuseum, over de verlaten Aziatisch afdeling van het Rijksmuseum wandelen of met bacteriën experimenteren onder het genot van een biertje in Science Center NEMO. Alles is mogelijk tijdens één enkele nacht in Amsterdam. De Museumnacht is in één woord geweldig.

Wat kies jij?
Sinds 2000 is de Museumnacht een jaarlijks evenement in onze hoofdstad. In 2012 was Deadline er ook al bij. De Museumnacht wordt georganiseerd door projectbureau N8 en was dit jaar uitverkocht met maarliefst 32.500 bezoekers. Dit jaar waren er meer dan 150 programmaonderdelen, dus het is maar goed dat de openingstijden lekker ruim zijn. Je kon terecht van 19:00 tot 02:00. De nacht begon al goed met de spectaculaire opening door de Junior Company van het Nationale Ballet. Het Zwanenmeer was te volgen op meerdere verdiepingen; dans werd gecombineerd met licht en verschillende stijlen. Vanaf het eind van de opening bepaal jij zelf waar je naar toe gaat. De organisatie heeft een aantal routes uitgestippeld, maar laat de keuze voornamelijk bij de bezoeker. Naar welk van de 53 musea ga jij als eerst?

Van insecten eten naar feesten in het Rijksmuseum
De avond begon in Eye Filmmuseum met een live optreden van Tom Trago. Onder het motto van Seeing Sounds worden jouw favoriete geluiden weergegeven in het omgetoverde café. Vanuit daar vlieg je door naar het volgende avontuur. Zo kwamen er bijvoorbeeld een stofzuiger en een stok voorbij in het Appel Arts Center, werden er insecten gegeten in de Hortus Botanicus en werd het Universum in Artis met een bezoekje vereerd. De Museumnacht staat bekend om zijn experimentele karakter en innovatieve belevingswereld. Dit was zeker te zien bij activiteiten en workshops zoals Lightpainting in het Rijksmuseum of hoeden ontwerpen in het Joods Museum. Tenslotte gooi je je laatste energie eruit tijdens Radio Noet Noet of op één van de andere locaties met dj’s.

Voor iedereen, voor altijd
Het is onmogelijk om elk onderdeel te zien op slechts één avond. De Museumnacht is niet voor niets al negen jaar volledig uitverkocht. Het is een magische reis vol plekken waar je enkel van kunt dromen. Dit jaar was fantastisch georganiseerd, met dank aan de strakke regie van het jonge team van N8. Vanwege het ruime aanbod van musea, verschillende programma’s en de gebruiksvriendelijkheid van het OV was Museumnacht 2015 onvergetelijk. Helaas moeten we nog een jaar wachten op de volgende magische Museumnacht.

Ook zin om naar een museum te gaan? Gelukkig zijn er het hele jaar door ook overdag leuke tentoonstellingen. Neem bijvoorbeeld een kijkje in het vernieuwde Van Gogh museum. Steek je liever de handen uit de mouwen? Leef je dan uit bij deze doe-expo’s!

Bezocht: Museumnacht Amsterdam 2015
Bezocht op: 7 november 2015
Fotocredits: Projecbureau N8; Maartje Meesterberends; Nick Chesnaye
Locatie: Rijksmuseum, Joods Museum, Hortus Botanicus, Artis en andere locaties in Amsterdam
Meer informatie: museumnacht.amsterdam

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie