Falke Pisano wint Prix de Rome 2013

Na maanden van hard werken kreeg Falke Pisano eindelijk te horen dat zij de winnares is van de kunstprijs Prix de Rome 2013. Deze uitreiking vond plaats op 5 november in het kunstcentrum De Appel in Amsterdam. Samen met eregast koningin Máxima, minister Bussemaker van OCW en kunstminnende gasten werd de uitreiking gevierd.

Gespannen
In de foyer van De Appel wachten ongeveer vijftig mensen gespannen tot koningin Máxima binnenkomt, daarna wordt eindelijk verteld wie naar huis gaat met 40.000 euro en een studieperiode in Rome. Vier van deze vijftig mensen zijn duidelijk meer gespannen dan de rest: Christian Friedrich, Falke Pisano, Remco Torenbosch en Ola Vasiljeva. Zij zijn genomineerd voor deze prijs. De Prix de Rome is een Nederlandse kunstprijs die bijna tweehonderd jaar geleden voor het eerst werd geïntroduceerd door niemand minder dan Lodewijk Napoleon.

Geprivatiseerde gevangenis
Falke Pisano heeft zich voor haar kunstwerk Prison Work verdiept in de privatisering van gevangenissen in Amerika en de exploitatie van gevangenen. Het verhaal vertelt ze in een korte film die wordt gepresenteerd in haar zaal. Daaromheen staan een stuk of tien zwart-witte illustraties van gevangenen. Bijvoorbeeld een man achter tralies die geknield zit. Daarnaast is een man afgebeeld die niet achter tralies staat, maar vrij staat op het witte papier. De jury van de Prix de Rome heeft Pisano gekozen als winnaar, omdat ze theorie en onderzoek mooi in haar werken naar voren brengt en de kijker aan het denken zet.

Genomineerden
Remco Torenbosch’ kunstwerk European Contextualising in Analytical Sociology and Ethnographical Representation on History and the Present is een uitwerking van zijn onderzoek naar het verschil in tinten blauw in de vlag van de EU. Volgens Remco is het verschil een metafoor voor de diversiteit binnen de EU. Christian Friedrich’s A Translation of Unwritten Writings I is een kamer waar je geen hand voor ogen ziet. Uit een speaker galmt een vrouwenstem die een fantasy-verhaal voorleest. Hier is de ervaring een groot gedeelte van zijn werk. Als laatste: Ola Vasiljeva. Door haar hele zaal staan opgestapelde stoelen, houten platen en TV’s die samen een gelaagde omgeving voorstellen; A Limp of a Letter.

Bezocht: Prix de Rome 2013
Te zien van 26 oktober 2013 tot en met 26 januari 2014
Kunstenaars: Christian Friedrich, Falke Pisano, Remco Torenbosch en Ola Vasiljeva
Locatie: De Appel, Amsterdam
Meer info vind je op: http://www.prixderome.nl en http://www.deappel.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie