Expositie Cool Japan, te cool?

★★★★ Bijna 10.000 km verderop ligt het mysterieuze Japan. Met een geheel andere taal en een cultuur die ver van het onze staat, lijkt het een ver van je bed show. Toch is het land in trek en hebben velen een bijzondere fascinatie met het land van de rijzende zon. Museum Volkenkunde speelt hier goed op in met de expositie Cool Japan. Toevallig is onze reporter Soraya deze zomervakantie op reis geweest door Japan, dé gelegenheid om de proef op de som te nemen. Is Cool Japan een goede weerspiegeling van wat Japan te bieden heeft?

Hoe cool is Cool Japan?

De expositie Cool Japan beslaat verschillende ruimtes, welke verschillende elementen van Japan moeten representeren. Van traditionele kleding tot bekende anime en van manga tot horror, alles heeft zijn eigen ruimte met zijn eigen sfeer. Helaas is merkbaar dat de ene ruimte meer aandacht heeft gekregen dan de ander. De flashy popcultuur met de schattige poppetjes en felle kleuren is het hoogtepunt van de expositie, maar de horrorafdeling is het ook zeker waard om bezocht te worden. De traditionele kant van Japan blijft wel erg onderbelicht. Wanneer je af zou gaan op wat er bij Cool Japan wordt getoond, dan denk je dat iedereen loopt in zeer opvallende neonkleurige kleding en erg schattig is.

Is Japan ook zo cool?

In het echt lijkt het omgekeerde de waarheid. Japan is een traditioneel land met veel rust en oog voor elkaar. De flashy popcultuur is langzaam het dagelijks leven ingesijpeld. Daar waar onze reclames gevuld zijn met naakt en sexy, zijn de Japanse voorzien van een schattig poppetje en felle kleuren. In steden buiten Kyoto en Tokio is het nagenoeg onmogelijk om de felgekleurde en opvallende kant van Japan, die Cool Japan weergeeft, te vinden. Dit betekent niet dat deze niet bestaat, zeker in Tokio is het makkelijk te vinden. Cool Japan representeert het dagelijks leven dan wellicht niet accuraat, het highlight wel perfect het beeld dat elke Westerling heeft van het eiland waar het woord ‘kawaii’ in elk gesprek valt.

Bezocht: Cool Japan
Nog te zien tot en met 17 september 2017
Locatie: Museum Volkenkunde, Leiden
Meer info vind je hier

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie