Expocoördinator Mirjam blikt terug: de expo top 5 van 2015

2015 was een bijzonder jaar voor expo bij Deadline, met een nieuwe coördinator en veel nieuwe reporters. Wat mag je het afgelopen jaar niet gemist hebben bij expo? Coördinator Mirjam blikt terug en presenteert haar expo top 5 van afgelopen jaar.

1. Museumnacht
Wie dacht dat musea saai waren? Dan heb je vast het grootste museumfeestje van het jaar in Amsterdam gemist: Museumnacht. Een avond vol experimentele kunst met een biertje erbij. Door de toegankelijkheid voor publiek en originele invalshoek was de avond met meer dan dertigduizend man uitverkocht. Reporter Quilfort noemt het dan ook een magische reis vol plekken waar je enkel van kunt dromen. Kortom, dit mag je niet gemist hebben!

2. Het Fries Museum
Voor de Randstedeling is dit museum zeker de verre treinreis naar het noorden waard. Het Fries Museum in Leeuwarden is niet voor niets verkozen tot beste museum van 2015. Reporter Mirjam ging alle genomineerden langs. Het museum is niet alleen een ruimte vol witte muren of een superinteractieve plek die op een pretpark lijkt. Nee, dit is de perfecte balans.

3. Van Gogh
Het heeft maar kort geduurd. Na zeven maanden verbouwen – en binnen budget nog wel! – heropende het Van Gogh als laatste museum aan het Museumplein. De opening een labyrint van zonnebloemen voor de ingang was helaas niet helemaal geslaagd. Dit staat in contrast met de openingsexpositie Munch: Van Gogh. Volgens reporter Eva kun je hier een beetje proeven van de briljante gekte die kunst zo mooi maakt. Goedgekeurd? Jazeker!

4. Tino Sehgal
Wie in 2015 in het Stedelijk is geweest, kon het moeilijk missen. 2015 was het jaar van Tino Sehgal in het Stedelijk Museum Amsterdam. Deze performancekunstenaar mocht hier een jaar lang zijn kunst laten zien. Dit kan je het beste omschrijven als een ‘life’ ontmoeting tussen kunstwerk en publiek. In een speciale ruimte was elke maand een andere performance, waarbij Sehgal onder andere figuranten inzette. Reporter Merel was in oktober onderdeel hiervan en schreef er een van de prachtigste stukken van het jaar over op Deadline. Door de menselijke en aangrijpende kant van dit kunstwerk hoort hij zeker in de lijst thuis.

5. David Bowie is
Na London, Sao Paulo, Melbourne, Toronto, Chicago en Parijs is de expo David Bowie is in ons eigen Groningen beland. Zijn kostuums, handgeschreven liedteksten en zeldzaam materiaal van de afgelopen 50 jaar zijn sinds december 2015 in het Groninger Museum te zien. Dit alles is niet traditioneel in een vitrine gezet. Nee, deze expo is door veel gebruik van technische technieken een beleving geworden. Niet voor niets vliegen de kaartjes de deur uit en alleen online bestellen is nog mogelijk. Zien dus!

 

Fotocredits: Gerard van Beek, projectbureau N8, Vincent van Gogh: Sterrennacht boven de Rhône (1888), Het Stedelijk Museum, Gerhard Taatgen

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie