Expo Romantische mode op gevaar voor eigen leven

★★★★★ – Het Gemeentemuseum Den Haag brengt een ode aan de romantische mode van de negentiende eeuw. Een tentoonstelling over dandy’s en chique ladies waar natuurlijk de bekendste gentleman, Mr. Darcy, niet kan ontbreken. Romantische mode Mr. Darcy meets Eline Vere neemt je terug in tijd naar de sociale kringen van de adel en nouveau riche.

Kostuums in overvloed
Niet alleen de echte pareltjes uit de negentiende eeuw schitteren in de tentoonstelling Romantische mode. Bij binnenkomst ontmoet je de kostuums van Mr. Darcy en zijn vrouwelijke collega’s uit Pride and Prejudice. Maar ook Jane Eyre, Eline Vere, The Titanic en de hitserie Downton Abbey zijn van de partij.  Je waant je even in een lang vervlogen eeuw, doordat het museum echte stijlkamers heeft ingericht met daarin een diner, een balzaal en een bezoek aan de wereldtentoonstelling.

Dodelijke dans
De mode voor de vrouw veranderde constant in de negentiende eeuw. Iedereen denkt natuurlijk meteen aan de ondraaglijke strakke korsetten en crinolines (grote hoepelrokken) waardoor je niet normaal op een stoel kon gaan zitten. Denk aan de bekende serie over prinses Sissi en Gone with the wind. Niet alleen de korsetten en rokken zijn een duidelijk voorbeeld van ‘wie mooi wil zijn moet pijn lijden’. Vrouwen lieten hun jurken kleuren met verf die giftige stoffen bevatte. Tijdens het dansen stootte de jurk giftige dampen uit, wat deze jurken gevaarlijk mooi maakte.

Inspiratiebron voor de hedendaagse ontwerpers
Vrouwen vandaag de dag mogen van geluk spreken dat we in onze mode wel kunnen ademen. Toch halen veel ontwerpers inspiratie uit de negentiende-eeuwse mode, zoals Vivienne Westwood, Jean Paul Gaultier en Jan Taminiau. Deze mode vult dan ook een hele zaal in Romantische Mode, ‘Mr Darcy meets Eline Vere’. De tentoonstelling is prettig om doorheen te lopen, de verhalen zijn kort en het is gelukkig niet nodig om iedere tekst grondig te lezen om een goed beeld te krijgen van de mode in de negentiende eeuw. Romantische Mode, ‘Mr Darcy meets Eline Vere’ is een prachtige tentoonstelling. De modieuze ontmoeting tussen Mr. Darcy en Couperus’ bekende romanpersonage is zeker de moeite waard voor fashionista’s en liefhebbers van kostuumdrama’s.

Bezocht: Romantische Mode, ‘Mr Darcy meets Eline Vere’
Te bezoeken: van nu t/m 22 maart 2015
Vormgevers: Maarten Spruyt en Tsur Reshef
Fotocredits: Koen Hauser
Locatie: Gemeentemuseum, Den Haag
Meer informatie: www.gemeentemuseum.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie