Creativiteit raakt nooit op bij de ArtEZ Finals

★★★★– Net wanneer het lijkt alsof alles al een keer bedacht is, bewijzen de studenten van ArtEZ het tegenovergestelde. Op hun eindexposities in Zwolle zijn alleen maar innovatieve werken te zien. Er zijn strips, schilderijen en filmpjes, maar er is ook architectuur. Er is gebruik gemaakt van projectie of iPads, maar ook ouderwetse tekeningen op papier zijn nog overal te vinden.

IMG_1451

Tussen de kunstwerken is af en toe een videoschermpje met koptelefoons te vinden. Hierop kunnen kleine filmpjes bekeken worden die door de studenten zijn gemaakt. Soms met eigen acteerwerk, maar ook met poppetjes.

IMG_1448

Deze projectie wekt de illusie dat er een raam in de muur zit, waardoor de bezoeker een woonkamer in kan kijken.

IMG_1455

Sommige muren hangen vol met stripverhalen die aandacht van de bezoekers goed weten vast te houden. Het stripverhaal moet immers uitgelezen worden. Ieder lokaal is op een unieke en bijpassende manier aangekleed.

IMG_1446

Het duurt niet lang voordat beroemdheden als Amy Winehouse, Marilyn Monroe en Rowan Atkinson in cartoonstijl gespot worden.

IMG_1457

Veel werken zijn verbazingwekkend goed en ze zijn allemaal anders. De eigen stijl van de studenten komt goed naar voren. Tekeningen en schilderingen vormen een kleurig geheel en verleiden de voorbijgangers in de hal om het lokaal binnen te lopen.

IMG_1462

Kunst hoeft niet altijd een tekening of schilderij te zijn. Het kan ook een nieuw lettertype zijn…

IMG_1465

…of een nieuw ontwerp voor een huis of gebouw.

IMG_1471

Het gehele gebouw wordt gebruikt voor de expositie, zelfs de binnenplaats van ArtEZ!

IMG_1472

Elk lokaal verrast de bezoeker weer. Het ene moment sta je nog bij enkel een beamer en nog geen minuut later bevind je je tussen maquettes van huizen of ontwerpen van stoelen.

IMG_1480

Ook de stijl is steeds verschillend. De ene student maakt gebruik van ronde vormen en veel kleur…

IMG_1477

…terwijl weer een andere student juist kiest voor rechte hoeken en zwart-wit.

IMG_1489

ArtEZ is een groot gebouw met honderden lokaaltjes, met daarin weer duizenden kunstwerken. Het is een plek die bewijst dat creativiteit nooit opraakt.

Vastgelegd: ArtEZ Finals
Fotograaf: Tessa Kraijer
Datum: 6 juli 2014
Meer info vind je op: issuu.com/artezhogeschoolvoordekunsten

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie