Een warm bad in het Patronaat met Gregory Porter

★★★★ – Jazz-zanger Gregory Porter is goed op weg om een van de meest populaire vocalisten van het moment te worden. Samenwerkingen met Jamie Cullum, Ben l’Oncle Soul en Laura Mvula geven hem veel bekendheid op de raakvlakken met andere genres. De boomlange artiest gaf op 26 november een integer optreden in het Patronaat in Haarlem.

Zonneschijn in de kou
De twee meter lange zanger werd ingeleid door de support-act Avery*Sunshine, een gezellige dame die zichzelf begeleidt op toetsen, met behulp van een ritmisch gitarist. Haar beroemdste hit I Got Sunshine doet bij de gemiddelde radioluisteraar vast een belletje rinkelen. Het publiek komt door deze dame goed in de stemming, maar het contrast met Gregory Porter is groot. Avery*Sunshines nummers zijn opzwepend, makkelijk mee te zingen en zomers, terwijl het eerste gedeelte van Porter’s set aanzienlijk soberder is. Desalniettemin barst het Patronaat haast uit haar voegen door het enorme applaus voor de zanger.

Het publiek mag soms meedoen
De integriteit en kleinheid van de meeste van Porter’s nummers vertaalt zich ook naar zijn appearance op het podium. Op een enkele uitspatting waar hij bijna de zaal induikt met Liquid Spirit (heerlijk!) en het publiek dat meezingt bij No Love Dying na, laat hij vooral zijn zangkunsten zien. Daardoor heeft Porter wel wat minder chemie met de zaal. Dit is op zich jammer, maar het zal het publiek een worst wezen. Porter doet precies wat hij moet doen, met maar een enkele onopvallende uitglijer in het volledige optreden van bijna twee uur.

Een warm gevoel
Sommige mensen vinden Porters optreden misschien saai vanwege het gebrek aan interactie met de zaal. Maar aan de muzikaliteit kan het in elk geval niet gelegen hebben. Porter wordt prachtig begeleid door zijn virtuoze pianist Chip Crawford en soms erg hysterische saxofonist Yosuke Sato, aangevuld met een bassist en een drummer. Met Gregory Porter breekt er een nieuw tijdperk aan in de hedendaagse jazz. Het heeft modern geluid, maar met klassiek prachtige teksten en muziek om bij weg te dromen.

Artiest: Gregory Porter
Datum: 26 november 2014
Locatie: Patronaat, Haarlem
Meer info vind je op: http://www.gregoryporter.com/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie