Een normaal boek is leuk voor af en toe

★★★ – Korte verhaaltjes zonder clou, krantenkoppen en lijstjes over de gekste dingen. In Een normaal boek hebben schrijvers Ronald Snijders en Fedor van Eldijk alledaagse dingen abnormaal gemaakt door een subtiele twist. Alles wat men als logisch beschouwt, wordt in twijfel getrokken. Toch is het nieuwe er al snel vanaf en bewijst het boek dat ook absurditeit gewoontjes kan worden.

Subtiele grapjes en originele lijstjes
De eerste twintig pagina’s weten nog te verrassen met onder andere dingen die aan een sinaasappel moeten veranderen om een auto te zijn. Het is iets heel simpels, maar zelfs de grootste boekenwurm heeft nog nooit over zoiets gelezen. Ook is er bijna op alle pagina’s een simpele twist in het verhaal te vinden, die de hele zaak onlogisch maakt of verdraait. Na het uitlezen weet je nog steeds niet wat de clou van het boek precies is. Juist die subtiele grapjes laten de lezer grinniken en nadenken over opties die anders, al voor het idee überhaupt uitgesproken wordt, als belachelijk worden verklaard.

Voor de gek gehouden kind
Nadat echter het zoveelste vreemde verhaaltje of dialoog voorbij komt, heeft de lezer het trucje wel door. De schrijvers van Een normaal boek halen eigenlijk steeds hetzelfde flauwe grapje uit: de lezer verwarren door de gewone dagelijkse dingen uit hun context te plaatsen. Bij de lezer roept dit het voor-de-gek-gehouden-kind-gevoel op:‘‘hè, maar dat kan toch helemaal niet. Dat is toch raar?’’. Het boek is niet voor iedereen geschikt, want bepaalde stukjes vergen een scherpe geest om de humor te begrijpen.

Willekeurig openslaan
Een normaal boek is geen boek waar je ingezogen wordt of dat je in één ruk wil uitlezen. Toch is het al met al wel een leuk boek om af en toe eens willekeurig open te slaan, op de wc bijvoorbeeld. Het is een fijn boek om jezelf van de wijs te laten brengen of je te laten inspireren. Wie heeft immers ooit bewezen dat een sinaasappel geen auto kan zijn?

Gelezen: Een normaal boek
Geschreven door: Ronald Snijders & Fedor van Eldijk
Uitgegeven door: De Harmonie
Verschenen op: november 2014
Meer info vind je op: http://www.normalemensen.nl 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie