Dit kan niet waar zijn: de financiële wereld zit krakkemikkig in elkaar

★★★★ – Twee jaar lang stortte Joris Luyendijk zich in de financiële wereld in Londen, ook wel de City genoemd. In die periode hield hij een blog bij voor The Guardian, maar uiteindelijk had hij genoeg materiaal voor een boek: Dit kan niet waar zijn. Door middel van de vele interviews, meer dan tweehonderd, schetst de schrijver een beeld van de mensen die in de City werken. Van begin tot eind lijkt er iets loos te zijn in die wereld…

Wankel
We kennen Joris Luyendijk als journalist, antropoloog en schrijver. In zijn eerder bekroonde boek, Het zijn net mensen, schrijft hij over het vertekende beeld dat de media over het Midden-Oosten heeft. Lezers staan dan al versteld, dat kan toch niet waar zijn? Dit keer bijt Luyendijk zich vast in de financiële sector van het westen. Zijn fascinatie met de bankenwereld begon bij de crisis in 2008. Wat hij nu ontdekt mag eigenlijk niet waar zijn. Het financiële systeem rammelt aan alle kanten en de fundering ontbreekt.

Anoniemerds
Een kritiekpunt dat Luyendijk zelf ook in zijn boek beschrijft, is dat vrijwel alle bronnen anoniem zijn. Door de gedragscode die op de financiële vloer heerst is naar buiten treden met informatie over je bank een regelrechte reden voor ontslag. Toch wist Luyendijk in vrijwel elke beroepsgroep binnen de City iemand te spreken. Hij stapt onbevangen zijn interviews in en schrijft zijn bevindingen begrijpelijk op. Door zijn steeds groter wordende inzicht in het financiële leven legt hij de juiste verbanden.

Quants met asperger
Luyendijk beschrijft zijn bronnen kort en krachtig: de alleenstaande moeder die in de City werkt vanwege het riante salaris, de vrolijke effectenhandelaar, de gevallen bankier, de middelmatige back-officer en de quants met asperger. Ze dragen bij aan een wirwar van verhalen die duidelijk maken hoe ongecontroleerd het er aan toe gaat in de City. Waarom ze er werken? Om het geld en de kick om de beste te zijn.

Niet getreurd als het misgaat
Een kleine opsomming: de topmensen van de bank hebben geen idee welke handelsmethodes worden nagejaagd; de controleurs die het risico van de bank moeten bestempelen worden ook ingehuurd voor advies; systemen zijn achterhaald; bankiers nemen grote risico’s met het geld van hun klanten en treuren er niet om als het mis gaat; ook al ben je een held op de werkvloer, je kunt op elk moment ontslagen worden.

Dit mag niet waar zijn
Luyendijk heeft duidelijk het talent en doorzettingsvermogen om een groot probleem in gestructureerde stappen overzichtelijk en begrijpelijk te maken. Alle verkregen informatie heeft hij gefilterd tot een rode lijn en opvallende details. Alle karakterschetsen en verhalen horen thuis in de categorie ‘dit kan niet waar zijn’. Schokkend? Zeker. Of zoals Luyendijk het zelf verwoordde: de financiële sector is als een brandend vliegtuig in de lucht, zonder piloot.

Titel: Dit kan niet waar zijn
Auteur: Joris Luyendijk
Uitgeverij: Atlas Contact
Verschijningsdatum: januari 2015
Fotocredit: Atlas Contact
Website: atlascontact.nl/boek/dit-kan-niet-waar-zijn

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “Dit kan niet waar zijn: de financiële wereld zit krakkemikkig in elkaar

Geef een reactie