Dromen doen we allemaal

Net zoals de rest van de samenleving, heeft ook de jeugd vandaag de dag te maken met de crisis. De toekomst lijkt onzeker, maar stoppen met dromen zou men nooit moeten doen. Dat is de boodschap die bij de theater- en dansvoorstelling I have a dream overgebracht wordt door talenten van Dox.

Wie zijn Dox?
Dox is een organisatie die openstaat voor nieuwe talenten. Gevestigd in Utrecht is Dox de plaats waar nieuwe talenten en experimenten ontstaan. Jonge dansers en acteurs kunnen hier zichzelf zijn, waarbij ze zich kunnen ontwikkelen tot wie ze echt zijn. Ieder jaar worden er nieuwe jongeren aangenomen. Vervolgens wordt er samengewerkt in een groep om zo een spetterde show neer te kunnen zetten. Theater- en dansshow I have a dream wordt opgevoerd door een deel van de getalenteerde jeugdigen van Dox.

Verschillende personen en verhalen
De spelers in de voorstelling zijn elf erg verschillende personen. Dat ze allemaal anders van elkaar zijn, maakt ze juist tot een sterke groep. Dat sluit aan bij één van de boodschappen die overgebracht worden: vooroordelen moeten verdwijnen. De groep bestaat onder andere uit een homo, een ‘straatneger’ en een meisje dat in Pakistan de meest verschrikkelijke dingen heeft gezien. Alle deelnemers vertellen hun eigen verhaal. Dat kan gaan over dromen, nare gebeurtenissen in het verleden of fantasierijke beelden van toen de spelers nog heel klein waren. De vertelling is op een logische manier opgebouwd, wat betekent dat het gemakkelijk te volgen is.

Uitgewerkt tot in de puntjes
Over de opbouw van de voorstelling is goed nagedacht. ‘Minimalistisch’ is een woord dat hiervoor een juiste omschrijving geeft. Met een paar verschuifbare muurtjes, een handfilmcamera, wat melkpakken en een aantal krukjes weet de groep iets neer te zetten. Dat alles in samenspel met licht en geluid. Zo wordt er af en toe een scène gespeeld achter een wit scherm, waarbij met behulp van bepaald lichtgebruik de schaduwen van de spelers op het doek verschijnen. Qua creativiteit is de voorstelling dus meer dan geslaagd. En wat betreft dans- en acteerwerk ook: er wordt strak en helder gespeeld. I have a dream bestaat uit een afwisseling tussen grappige en serieuze momenten. Dromen kunnen leuk zijn en vrijheid bieden, maar aan de andere kant is er de angst die meekomt. Het is niet zo gemakkelijk om volledig onszelf te kunnen zijn met de kritische maatschappij die over de schouders meekijkt.

Gezien: I have a dream
In het theater: januari 2014 tot en met april 2014
Acteurs: Dox
Meer info vind je op: www.wijzijndox.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie