Tafelen met de Tsaren

– Altijd al een keer willen eten aan het hof? De Hermitage te Amsterdam biedt deze mogelijkheid in de nieuwe tentoonstelling Dining with the tsars. Een mooie exhibitie voor de liefhebbers van vakmanschap en porselein. Dit laatste maakt het meteen meer een onderwerp voor de dames.

Feest in het Winterpaleis
Als men eenmaal binnen is, geeft de tentoonstelling het idee dat je bent uitgenodigd voor een episch feest: een feest in het Winterpaleis te Sint-Petersburg. Een rijkelijk versiert prieel verspert de weg en onttrekt de bezoeker aan een glimp van een prachtig gedekte tafel: kunstwerken van porselein, pauwen, macarons en een overmaat van heel veel roze!

Dress to impress
Zomaar naar binnen lopen bij een diner aan het hof zit er normaal niet in. Ook in het Winterpaleis is een kledingvoorschrift gebruikelijk. Voordat de bezoeker mag eten van gouden borden, dient de gast de juiste kleding en accessoires aan te trekken. Pas echter op voor overdressing! Dat is namelijk een belediging voor de gastvrouw, de tsarina van Rusland, waarop meestal een straf volgt.

Het perfecte cadeau
Een cadeautje voor een staatshoofd nodig? Voor handgemaakt porselein met meesterwerken beschildert, smelten de meeste staatshoofden weg. In de Hermitage tref je enkele van deze imponerende geschenken aan voor bijvoorbeeld Catharina de Grote, Tsaar Nicolaas II en zelfs voor Stalin, hoewel de laatste het gekregen servies nooit heeft gebruikt. Helaas mag de doorsnee bezoeker het prachtige bestek ook niet gebruiken. Daarvoor moet je toch echt een uitnodiging aan het hof bij koning Willem-Alexander en Maxima in de wacht slepen. Dining with the tsars is kortom een indrukwekkende expositie met prachtige kunst en voor wie zijn Russische geschiedenis wil opfrissen, uitermate geschikt.

Eindinformatie
Bezocht: Dining with the Tsars: breekbare schoonheid uit de Hermitage.
Te bezoeken: 6 september t/m 1 maart 2015
Locatie: Hermitage Amsterdam, Amstel 51 Amsterdam
Meer info vind je op: www.hermitage.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie