Broeder Dieleman maakt verlichte huiskamermuziek

Tonnie, beter bekend onder de naam Broeder Dieleman, presenteerde 12 september week zijn nieuwe album Gloria. Vanaf de 15e reist hij met Bonnie Prince Billy, van wie hij zelf groot fan is, door Nederland. Dat is de eerste keer in zijn leven dat hij voor langere tijd tourt. “Eerder was ik maximaal drie dagen weg van huis. Ik had vooral losse shows.”

De Zeeuwse troubadour
‘Troubadour’ wordt hij ook wel genoemd; en zijn muziek ‘country’, ‘folk’ en ‘ingetogen alt’. Na zijn eerste album ‘Alles is ijdelheid’ presenteerde Broeder Dieleman zijn tweede plaat ‘Gloria’, met daarop opnieuw vederlichte, rustige liedjes met dichterlijke teksten in Zeeuws dialect. Elke song lijkt een klein cadeautje dat de luisteraar voorzichtig kan uitpakken.

Opnemen met een cassetterecorder
Gloria is opgenomen in de huiskamer, vertelt Broeder Dieleman. Hij bracht de kinderen ’s ochtends naar school en bij terugkomst hadden zijn vrienden Pim en Adam de apparatuur al klaargezet. Wanneer Tonnies vrouw rond vijven met de kinderen thuiskwam, was alles opgeruimd. “Ik vond het wel praktisch”, verklaart de zanger. “Ik ben al zo vaak weg, dus vond het ook wel fijn om even thuis te zijn. Dan kan ik de kinderen vaker zien.” De thuisstudio was dan misschien niet zo high tech als een reguliere studio, maar dan vond Dieleman niet zo erg. “Iets minder high tech is geen ramp. Ik hou ook niet zo van dat streven naar de ultieme perfectie. We hebben het album gewoon opgenomen op een cassetterecorder.”

Wat haal jij eruit?
Over de betekenis van verschillende liedjes kan hij geen eenduidige uitspraak doen. “Een liedje als Gloria heeft heel veel betekenissen”, zegt de zanger. “Wat haal jij eruit?” De liedjes groeien uit een mooi woord of een mooie zin, zo legt hij uit. “Soms komt er iets in me op als ik tv kijk en dan brouw ik er een liedje van. Het muziek maken heb ik mezelf aangeleerd, dat is gewoon een kwestie van een beetje uitzoeken.” Hij vervolgt: “Ik vind dat het leren van een muziek instrument bespelen nogal wordt overschat. Als je elke dag vijftien minuten pingelt kun je een hele goede gitarist worden. Het gaat erom dat je iets moois en origineels kan maken. Dat is ook wat ik in mijn puberteit heb gedaan: veel pingelen. Zelfs nu zit ik weleens gedachteloos voor de tv te pingelen.”

Een natuurlijke plaat
Het idee om een album te maken was eigenlijk geen vooropgezet plan. “Ik maakte altijd wel liedjes en dat werd langzamerhand op een natuurlijke manier een album.” Als hij op deze manier mag doorgaan, is hij erg gelukkig: “Gewoon muziek maken en dat er dan ook nog mensen komen luisteren. En zelfs als dat laatste niet het geval is, maak ik gewoon muziek. Zelfs dan ga ik ermee door.”

Gesproken: Broeder Dieleman
Album: Gloria Verkrijgbaar vanaf: 5 september 2014
Platenlabel: Snowstar Records
Meer info vind je op: http://broederdieleman.com
Foto: Mechteld Jansen

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie