De Wereld Achter Het Hek brengt je drie boeken in één

★★★★★ Ze bestaan al langer dan wij ons realiseren, ze redden levens maar ruïneren ze ook; vluchtelingenkampen. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond de laatste jaren, maar hoe is het daadwerkelijk binnen de hekken? In De Wereld achter het Hek maak je het mee. Het verhaal gaat over een onderwerp dat veel mensen kennen, maar waar weinig mensen echt iets tegen doen. Daardoor is het zeer knap van Zana Fraillon dat zij wel haar stem heeft laten horen over dit onderwerp en dat het haar gelukt is om er een geweldig boek over te schrijven.

Schokkend mooi
In De Wereld achter het Hek lees je vooral mee met Subhi, hij is in een vluchtelingenkamp geboren en kan zich dus geen beter thuis wensen. Jimmy is het meisje met wie je soms ook te maken krijgt. Zij leeft buiten ‘het hek’ en wil graag meer weten over een dagboek van haar moeder. Subhi kan haar daarbij helpen, maar hoe doe je dat? Zomaar naar binnen sluipen of toch maar niet? Je kunt al deze dingen tegenkomen in De Wereld achter het Hek. In dit veelbelovend verhaal lees je hoe het er in de wereld aan toegaat, hoe het werkelijk zit in de vluchtelingenkampen, dit boek is namelijk gebaseerd op feiten. Dit komt doordat Zana Fraillon van te voren veel onderzoek heeft gedaan, en erg was geraakt door een stukje over het detentiecentrum.

Lachen en huilen
De Wereld achter het Hek is een zeer mooi boek dat je niet meer los kan laten als je er eenmaal in bent begonnen. Je zal lachen en huilen in De Wereld achter het Hek. Doordat het boek over een serieus onderwerp is geschreven denk je al gauw dat het weer zo’n saai boek is dat niemand wil lezen. Maar doordat Subhi dingen mee maakt die moeilijk voor te stellen zijn en Jimmy nog nieuwsgieriger is dan wie dan ook, zo komt het dat Jimmy het schattig vindt dat Subhi met een eend praat, en dat hij terug praat! Daardoor blijft De Wereld achter het Hek de moeite waard om door te blijven lezen. Aan het einde gebeuren dingen die je nooit had verwacht. Hou de zakdoekjes maar in de aanslag!

De realiteit
Het leven binnen de hekken mag er op foto’s dan gruwelijk uit zien, maar ook worden er leuke dingen gedaan, zo zijn er zwemfeestjes en worden er iedere avond leuke verhalen verteld. Helaas – niet dat het jammer is, maar helaas dat dit de waarheid is – is het Zana Fraillon weer gelukt om realiteit te beschrijven en geen sprookjes, dus ja, het leven in de kampen is hard. Maar je sluit vriendschappen die je niet voor mogelijk had gehouden buiten de hekken. Daarom is het een leuk boek om te lezen. Dit komt doordat je je realiseert dat deze dingen ook echt gebeurd zijn of kunnen gebeuren. Er zijn op de wereld hele mooie, bedroevende of leuke boeken. Zana Fraillon heeft het voor elkaar gekregen om deze drie dingen in een boek te stoppen.

Gelezen boek: De Wereld achter het Hek
Geschreven door: Zana Fraillon
Uitgegeven door: Luitingh-Sijthoff (L.S)
Verschenen: 6-7-2017
Soort: YA-Roman
Fotocredit: Julian Fraillon
Meer info vind je op: http://www.lsamsterdam.nl/boek/de-wereld-achter-het-hek/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “De Wereld Achter Het Hek brengt je drie boeken in één

Geef een reactie