De week van het leren (van boeken)

Natuurlijk kan je heel veel leren van boeken. Kijk maar naar de boeken die je gebruikt voor je studie! Maar ook als je gewoon even lekker wilt ontspannen met een fictieboek, kan je hier nog wat van opsteken.
 
Geschiedenis en aardrijkskunde
Dat je van alles kan leren over de Tweede Wereldoorlog door een goed boek te pakken over dit onderwerp wist je waarschijnlijk al wel, maar wist je ook dat je ook een boek kan lezen over de Honderdjarige Oorlog (Geef me de ruimte), de slavernij in Amerika (De hut van oom Tom), of het leven van Che Guevara (The Motorcycle Diaries)? Welke tijd of plaats je ook bedenkt, er is vast een leuk fictieboek dat zich daar afspeelt. Hoewel een fictieboek je misschien niet helpt om jaartallen te stampen, kan het wel helpen om de geschiedenis levendiger te maken. Daarbij hebben veel van deze boeken een landkaart voor- of achterin het boek. Zo spijker je meteen je aardrijkskunde een beetje bij.
 
Wetenschap
Hoewel niet elke wetenschappelijke uitspraak in een fictie- of siencefictionboek ook daadwerkelijk klopt, kan je toch veel leren over de wetenschap door simpelweg een goed boek te lezen. Veel schrijvers doen vaak onderzoek naar de onderwerpen die voorkomen in hun boek en roepen soms zelfs de hulp in van experts.  Van biologie tot wiskunde, je kan erover leren in een goed fictieboek. Denk hierbij aan boeken als Waterschapsheuvelen en Brave New World waarbij je leert over biologie. Of boeken als De eenzaamheid van de priemgetallen en Het rekentheater die veel wiskunde behandelen.

Taal
Dit spreekt waarschijnlijk voor zich, maar van boeken leer je natuurlijk veel over taal. Je vergroot niet alleen je woordenschat, maar leert ongemerkt ook veel over grammatica en stijl. Daarnaast kan je door te lezen ook beter worden in een vreemde taal. Als je al redelijk goed bent in een vreemde taal, kun je eens proberen om een makkelijk boek, of een van je favoriete boeken, in die taal te lezen. Als je een boek in een vreemde taal op een eReader leest heb je zelfs vaak de mogelijkheid om een moeilijk woord even op te zoeken op in het woordenboek dat op je eReader staat!
 
Filosofie en psychologie
Naast de feiten en vaardigheden die je kan leren van een fictie boek, kan een goed boek je ook laten nadenken! Boeken als The Hunger Games en The Mazerunner laten je bijvoorbeeld nadenken over hoe mensen reageren in levensbedreigende situaties. Of boeken zoals 1984 en Ender’s game die een naargeestig toekomstbeeld schetsen.  Als je echt gedurfd bent, kun je zelfs een boek van een echte filosoof zoals Nietzche of Kant eens proberen, al is dit wel wat zwaardere kost.

Foto bron: Sunchild57 Photography. CC BY-NC-SA 2.0

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie