De stijl van James Vincent McMorrow: lief, maar eentonig

Na bijna drie jaar zonder nieuwe muziek, bracht James Vincent McMorrow in januari zijn vierde CD uit: Post Tropical. De Ierse singer/songwriter won eerder met zijn vorige album Early In The Morning de European Border Breakers Award 2012 op Noorderslag. Ook tourde hij door heel Europa. De verwachtingen waren dan ook hoog.

Opvallende kopstem
Wat bij de plaat meteen opvalt, is de stem van de artiest. Net als op het vorige album, is het geluid erg bijzonder. James Vincent McMorrow maakt alleen gebruik van zijn kopstem, die vrij hoog klinkt. Het is natuurlijk smaak gebonden of men het mooi vindt of niet. Zijn stemgeluid zet de toon voor de CD. Doordat het zo hoog is, klinken alle nummers vrij vriendelijk en wat vrouwelijk.

Eenduidig
Er loopt een duidelijke rode draad door Post Tropical heen. Alle nummers bestaan uit ongeveer dezelfde opbouw en sfeer. Ook het instrumentgebruik blijft gelijk. Het is echte luistermuziek, bijvoorbeeld geschikt om op te zetten als iemand een boek leest. Het heeft een positieve kant: alle nummers passen uitstekend bij elkaar. McMorrow had klaarblijkend een heldere visie over zijn tweede album. De muziek is echter wat eenduidig en na een poos zelfs een beetje saai. Het lijkt meer uit één lang nummer te bestaan, dan dat het een als een complete CD klinkt.

Wegdromen
Het nummer Look Out is een goed voorbeeld van zogenaamde wegdroom muziek. Daarnaast is het representatief voor het gevoel dat overgebracht wordt. De tekst van Look Out is bijna poëtisch. Het gaat over een liefdesverhaal. Het stuk wordt begeleid door harp en piano, bestaande uit een vrij simpele opbouw. Het werkt naar een climax, maar die is kort en niet erg verschillend van de rest van het nummer. In combinatie met de kopstem wordt het allemaal heel zachtaardig. De andere songs klinken net zo lief en zoetsappig, wat zorgt voor een eentonig geheel.

Geluisterd naar: Post Tropical
Artiest: James Vincent McMorrow
Verkrijgbaar vanaf: 14 januari 2014
Platenlabel: Vagrant Records
Meer info vind je op: www.jamesvmcmorrow.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie