De lange zit bij film Les Misérables is het nog net waard

Victor Hugo’s meesterwerk Les Misérables kwam uit in 1862. Het wereldberoemde boek kreeg in 1985 een Engelstalige musicalversie, die ook wel Les Mis wordt genoemd. En nu, anno 2013, is deze musicalversie verfilmd. Volgen we het nog

Ingewikkeld verhaal
Het ruim 1500 bladzijden tellende boek vliegt er in de film in sneltreinvaart doorheen. Jean Valjean (Hugh Jackman), een voorwaardelijk vrijgelaten gevangene, belooft aan de stervende Fantine (Anne Hathaway) voor haar kind Cosette (Isabelle Allen, later Amanda Seyfried) te zorgen. Hij wordt constant op de hielen gezeten door politieagent Javert (Russel Crowe), die Valjean maar wat graag weer achter de tralies ziet. Het verhaal wordt nog verder gecompliceerd door de toevoeging van talloze bijrollen van o.a. Sasha Baron Cohen en Helena Bonham Carter die meerdere malen scènes naar zich toe trekken.

Slecht gevoel voor timing
Een ingewikkeld verhaal dat zonder voorkennis lastig te volgen is dus. Dat is voor een groot deel te wijten aan de regie van Tom Hooper die, net als met The King’s Speech, laat zien een compleet gebrek aan gevoel voor timing te hebben. Waar sommige scènes eindeloos lang duren terwijl er eigenlijk niks gebeurt, wordt aan belangrijke plots soms niet meer dan een handvol shots gewijd. Door Hooper’s ongebalanceerde regie voelen de 157 minuten die de film duurt bijna twee keer zo lang aan.

2 zinnen dialoog
Een musical betekent zingen. Waar veel (film)musicals opbouwen naar de liedjes, wordt in Les Misérables alles gezongen. En met alles, bedoelen we alles. In de hele film zitten maar 12 zinnen dialoog (!). Toch is dit niet erg storend. Wel vervelend is het feit dat alle personages constant zingen wat ze denken, waardoor de film nogal uitleggerig, bijna kinderlijk, wordt. Een pluspunt is dat de soundtrack steengoed is en dat de gehele cast – op Russel Crowe na – een bovengemiddeld goede vocale prestatie neerzet. Alle nummers werden live gezongen op de set, en de toegevoegde waarde daarvan is duidelijk; geen volle studiozang, maar hele realistische, organische stemmen, die passen bij de karakters en hun gemoedstoestand.

Een lange videoclip
Allemaal kleine zaken die bijdragen aan het feit dat je vaak het idee hebt dat je naar een lange videoclip zit te kijken. Dankzij het meeslepende verhaal van Victor Hugo, dat zelfs na 150 jaar nog actuele thema’s bevat, en de goede acteerprestaties, is Les Misérables de lange zit nog net waard.

Titel: Les Misérables
Verschijningsdatum: 10-01-2013
Regie: Tom Hooper
Met: Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway, Amanda Seyfried
Meer info vind je hier

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie