De God met de blauwe ogen: over het leven als asielzoeker

★★★★ – Hoe gelukkig ben je in Nederland als vluchteling? Uit de ogen van verschillende asielzoekers schreef Babah Tarawally, die ooit zelf asielzoeker was, het ingrijpende boek De God met de blauwe ogen. In dit boek laat Tarawally zien dat het aanpassen aan de Westerse cultuur toch moeilijker blijkt dan gedacht.

Volkomen nieuwe wereld
Hoofdpersoon Ilaja Sandopla Jaweh is vijftien jaar als hij besluit om te vluchten uit zijn geboorteland Sierra Leone. Hij vertrekt in zijn zelfgemaakte bootje en wordt midden op zee ontdekt door de bemanning van een Nederlands schip. Hij belandt in een asielzoekerscentrum in Den Haag. Daar krijgt hij een kamertje van vijf bij vijf vierkante meter toegewezen die hij moet delen met twee andere mannen.

Kip met patat als offer
Voor elk gebed moet Ilajah het lievelingseten van zijn God offeren in de hoop dat zijn gebed wordt verhoord. In Nederland kan hij Shaway niet vinden en neemt daarom het hoogste gebouw van Den Haag als zijn Shaway. Hij offert kip met patat, aangezien dat het iedereens lievelingseten is. Het is een cultuurverschil dat zijn nieuwe omgeving niet begrijpt. Ilajah zal de normen en waarden van zijn nieuwe samenleving opnieuw moeten leren.

Liefde als universele taal
Liefde voert de boventoon in De God met de blauwe ogen. Ilajah wordt aan de haak geslagen door de Nederlandse Femke, die wel op zoek was naar wat multiculturele spanning. Ze verlicht het leven van Ilajah in het AZC en daardoor krabbelt hij beetje bij beetje op. Het is een indrukwekkend verhaal dat je een beeld geeft over hoe het leven van een vluchteling in elkaar zit. Gezien de huidige situatie met toestromende vluchtelingen is dit boek zeker de moeite waard om te lezen.

Gelezen: De God met de blauwe ogen van Babah Tarawally
Onder redactie van: Adriaan Krabbendam
Uitgegeven door: KIT Literair
Verschenen in: februari 2010
Fotocredit: World Bank Photo Collection

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Een gedachte over “De God met de blauwe ogen: over het leven als asielzoeker

Geef een reactie