De Cirkel zaait angst voor verlies van privacy bezit

Dave Eggers (1970) is een van de meest relevante auteurs van deze tijd. Eerder schreef hij een roman met betrekking tot de oorlog in Zuid-Soedan en de economische crisis. Zijn nieuwe boek De Cirkel past opnieuw perfect binnen de hedendaagse tijdgeest.

Dystopie: negatief toekomstbeeld
Sociale media, bijvoorbeeld Facebook en Twitter, worden steeds groter. In De Cirkel worden de gevaren hiervan aangekaart met behulp van de schets van een griezelige dystopie. Het fictieve bedrijf de Cirkel, met een bijna-monopolie op het internet, heeft als doel alles in de wereld te beheersen. De zaak beweert zich in te zetten voor de samenleving, maar streeft eigenlijk een totalitaire macht na. De slogans van de firma zijn dan ook: ‘privacy is diefstal, ‘geheimen zijn leugens’ en ‘delen is meeleven’. Deze leuzen kunnen lezers een onaangenaam gevoel bezorgen.

Orwell
In het boek 1984 deed schrijver George Orwell het al eerder: angst zaaien voor verlies van de privésfeer. Ook hij schetste een dystopie waarin het individu volledig ten onder gaat in de strijd tegen een autoritair bewind. Uit Orwells verhaal komt de beroemde uitspraak ‘Big Brother is watching you‘. De term heeft een aantal jaar een grote rol gespeeld in het privacydebat over de uitbreiding van controletaken van de overheid. In De Cirkel zijn genoeg aanwijzingen te vinden dat Eggers zijn vertelling gebaseerd heeft op deze discussie. Alleen is het in het pas uitgebrachte boek niet Big Brother die iedereen kan volgen. Het zijn de sociale media die de mensen in de gaten houden.

Herkenbaar verhaal
Men is steeds minder onzichtbaar; een boodschap van Eggers die goed overkomt. Zijn verhaal is geloofwaardig en slaat in als een bom. Een ontknoping laat echter lang op zich wachten. Eggers’ kennis van zaken en de onheilspellende sfeer maken het wachten op de climax tot een bijzaak. Toch moet het stuk het niet van de verhaallijn hebben, maar van het herkenbare en actuele onderwerp. De auteur is ook geslaagd in angst aanjagen: na het lezen denkt men wel drie keer na voordat er een tweet de wereld ingestuurd wordt.

Gelezen: De Cirkel
Geschreven door: Dave Eggers
Uitgeverij: Lebowski Publishers
Verschenen in: november 2013
Meer info vind je op: www.lebowskipublishers.nl

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie