De Allestafel rammelt aan alle kanten

★★★- Of het nou een artikel, essay of een verhaal is, de 24-jarige ‘alleseter’ Thomas Heerma van Voss schrijft het allemaal. Eerder verschenen zijn boeken Stern (2013) en de verhalenbundel De derde persoon (2014). Nu is het tijd voor de roman De Allestafel. Is dit boek net zo goed als Heerma van Voss’ vorige werk?

Mooie plannen

Hoofdpersoon Mark Oldings is niet tevreden met zijn leven en bedenkt om die reden zes doelen om zijn leven te beteren. De doelen variëren van voortaan geen witte maar zwarte sokken dragen tot het schrijven van een roman. Een mooi gegeven voor een boek, het is alleen jammer dat Oldings de moed snel opgeeft. Zo zou hij zijn productie van artikelen verhogen- hij is hiphoprecensent. Na één keer een hogere productie en een ontevreden beoordelaar besluit Oldings om er maar een streep door te zetten. Jammer dan. Dat Oldings het hele verhaal niet verandert, wekt irritatie op bij de lezer.

Spanning en cynische humor

De arrogantie van Mark Oldings kan ook flink storen, maar hij heeft gelukkig ook nog een zachte kant: hij mist zijn jeugdvriend Mo, die bij de plaatselijke snackbar Le Sud werkte. Oldings gaat daar elke keer weer naartoe, als hij zich rot voelt. De zinnen van zijn kort, dat zorgt ervoor dat je het boek zó wegleest. Dat mag ook wel, want de spanning komt pas tegen het einde van het boek op. Gelukkig bevat De Allestafel ook nog een flinke portie cynische humor. Daar houden we van!

Gelezen: De Allestafel
Geschreven door: Thomas Heerma van Voss
Uitgegeven door: Uitgeverij Thomas Rap
Verschenen: februari 2015
Fotocredit: Uitgeverij Thomas Rap
Meer info vind je op: http://www.thomasheermavanvoss.nl/

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie