The Tempest is een spannende combinatie van ballet, video en muziek

★★★★– Niet alleen de mooie kostuums, die precies passen bij de sfeer van de dans, maken het ballet af. De krachtige muziek wordt nog eens aangevuld met filmbeelden achter de dansers. Een magisch geheel met goed voelbare spanning. Met een combinatie van video, muziek en dans neemt The Tempest je mee in een verhaal over liefde en ruzie op een eiland.

Achter in de stoel geduwd
Het videomateriaal en de spannende muziek vormen een sterke combinatie in The Tempest. Het voegt extra sfeer toe aan het verhaal dat de dansers vertellen. Zo speelt het orkest dreigende muziek bij een dans over ruzie. Op de achtergrond worden op het videoscherm beelden van woeste honden afgespeeld, terwijl op het podium een gevecht in een sierlijke dans wordt uitgebeeld. Dit alles maakt de dreiging voor het publiek zo goed voelbaar, dat menig toeschouwer terugdeinst in zijn stoel.

Vast patroon
De toeschouwers hoeven gelukkig niet lang tegen de rugleuning gedrukt te blijven. Zodra een van de hoofdrolspelers weer opkomt met zijn trommel, schuiven de toeschouwers weer terug naar het puntje van de stoel. Wat gaat er nu weer gebeuren? Dit ritueel herhaalt zich vijf keer in The Tempest. Er ontstaat een soort patroon waarin na het klinken van de trommel steeds een dans wordt uitgevoerd door een grote groep. Daarna wordt een stukje vechtdans afgewisseld met een liefdesdans.

Onvermoeibare dansers
Ondanks het vaste patroon bouwt de spanning steeds verder op. De kleuren van de kostuums worden donkerder en de muziek klinkt dreigender. Sommige spelers staan bijna non-stop op het podium, maar ze blijven even strak en energiek dansen, waardoor The Tempest geen inkakmoment kent. Een knappe prestatie, want naast dansen wordt er gesprongen, gerend en gevallen. Het Nationale Ballet maakt het met de onvermoeibare dansers en de combinatie van muziek en video mogelijk een verhaal te vertellen zonder woorden.

Gezien: Het Nationale Ballet: The Tempest
In theaters van 18 tot en met 29 juni 2014
Artiest: Het Nationale Ballet
Genre: Ballet
Foto’s: Angela Sterling
Meer info vind je op: operaballet.nl
Voorproefje:

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie