DAAU heeft droge humor

Muziekgezelschap DAAU vult op donderdag 19 december Tivoli de Helling in Utrecht. De muziek is heerlijk om bij weg te dromen en de combinatie van de verschillende instrumenten is bijzonder. De Belgische bandleden doen hun afkomst eer aan: de drummer is tijdens het aankondigen van de nummers en de praatjes tussendoor zo droog, dat het hilarisch wordt.

Duits?
De naam van het gezelschap doet denken dat de band uit Duitsland komt: DAAU staat voor Die Anarchistische Abendunterhaltung en komt uit een roman van de Duitse schrijver Herman Hesse. DAAU’s muziek wordt opgebouwd door een accordeonist, klarinettist, strijkbas/basgitarist en een drummer. Zang komt er niet in voor. Met deze bijzondere samenstelling mixen ze folk en klassiek met pop en rock.

Langzaam
In het voorprogramma staat singer-songwriter Theo Sieben. De zaal is nog bijna helemaal leeg en de mensen die er zijn, gaan gelaten aan de zijkant van de zaal op de grond zitten. De avond komt langzaam op gang. Sieben houdt zich echter goed staande en de hoofden en voeten van de luisteraars bewegen steeds meer mee met de muziek. Zelfverzekerd kondigt Sieben aan dat hij maar liefst twee albums heeft uitgebracht. Zijn muziek is mooi en klinkt verzorgd, al sluit het genre (blues/folk) niet direct aan op hoofdact DAAU.

Symfonisch
Tegen de tijd dat DAAU op het podium verschijnt, is de zaal goed gevuld met gevarieerd publiek. De muziek is spannend en de nummers duren lang. Net zoals bij een klassiek concert gebeurt het wel eens dat mensen te vroeg klappen wanneer een nummer een rustmoment heeft maar nog niet afgelopen is. Gelukkig zuigt de band de luisteraar binnen no-time weer de muziek in, waardoor het niet storend is. De klarinettist van DAAU heef een zeer zuivere aanzet en een prachtig ronde klank. De klarinet is een weinig gezien instrument op het Tivoli-podium, toch draagt het veel bij aan de sfeer in de zaal.

Bezocht: Concert Die Anarchistische Abendunterhaltung (DAAU)
Artiest: DAAU
Datum: 19 december 2013
Locatie: Tivoli de Helling, Utrecht
Meer info vind je op: www.daau.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie