Cynisch en provocerend: The Art of Banksy

★★★ – Iedereen heeft wel eens van hem gehoord, maar wie hij is, weet niemand. De Britse straatkunstenaar Banksy maakt van zijn identiteit een groot geheim. Ondanks dat niemand weet wie hij is, is Banksy uitgegroeid tot een echte wereldartiest. Sinds kort heeft hij zijn eigen tentoonstelling in de Beurs van Berlage in Amsterdam, en Deadline nam een kijkje bij The Art of Banksy.

Wie is hij?
Dat Banksy een geheim maakt van zijn identiteit, is ook duidelijk te zien in de tentoonstelling The Art of Banksy. Op een groot beschilderd stuk muur staat de tekst: ‘Nobody knows who Banksy is, yet everybody knows who he is.’ De graffitiartiest lijkt totaal geen behoefte te hebben aan bekendheid. Hij lijkt een heel nuchtere artiest, die een bepaalde beweging in gang wil zetten met zijn kunstwerken.

Kunstwerken met een boodschap
Zijn kunstwerken zetten je aan het denken over de maatschappij. Al Banksy’s werken dragen een krachtige, vaak cynische boodschap uit. Het zijn punten van kritiek op de consumptiemaatschappij en het kapitalisme, hij neemt grote leiders en personen op de hak. De bezoeker van The Art of Banksy wordt een spiegel voorgehouden, de kunstwerken zetten je aan het denken. Een van zijn laatste grote werken was een ‘anti-pretpark’ in Engeland. Banksy’s Dismaland (een persiflage van Disneyland) werd in een maand tijd meer dan 150.000 keer bezocht. Hoewel hij vaak kunstwerken maakt met een achterliggende boodschap, is dat niet altijd het geval. Naast een schilderij van een rat staat: ‘Ik had drie jaar lang ratten geschilderd toen iemand zei: “Dat is slim zeg, rat is een anagram van art,” en ik moest doen alsof ik dat al die tijd al wist.’ – Banksy

De tentoonstelling
Ruim honderd van Banksy’s werken hebben een plekje gekregen in de kelder van de Beurs van Berlage. Het is een mooie locatie met een underground feel. In de kelder zijn Londense metrostations en straten nagemaakt en soms waan je je in een van Banksy’s werkplekken. De kunstwerken zijn soms niet helemaal goed belicht, en de naambordjes zijn niet altijd even goed leesbaar, maar voor een tijdelijke tentoonstelling is het een prima locatie. Neem de tijd bij elk kunstwerk om te zien wat Banksy’s achterliggende boodschap is. The Art of Banksy is een korte, vluchtige route langs Banksy’s bekendste werken, en zeker een aanrader voor fans van de kunstenaar maar ook voor diegenen die Banksy nog niet kennen is de tentoonstelling de moeite waard.

Bezocht: The Art of Banksy
Te zien van 18 juli t/m 30 september 2016
Kunstenaar: Banksy
Locatie: Beurs van Berlage, Amsterdam
Meer info vind je op: Beurs van Berlage, The Art of Banksy

 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie