Currency of Man is een divers album van een muzikante met een turbulent leven

★★★ –Toen Melody Gardot in 2003 in het ziekenhuis belandde na een ernstig ongeluk, stimuleerde haar arts om bij wijze van therapie muziek te gaan maken. Omdat ze niet rechtop kon zitten vanwege verwondingen aan haar ruggengraat, leerde ze liggend gitaar spelen. Twee jaar later verscheen haar eerste EP, Some Lessons: The Bedroom Sessions en nu, drie albums verder, is daar Gardots nieuwste, Currency of Man.

Knipoog
Vanwege de aard van haar verwondingen was Melody Gardot overgevoelig geworden voor licht en geluid. Hierom luisterde ze voornamelijk naar rustige, zachte jazz, zoals de Bossa Nova-albums van saxofonist Stan Getz. De invloeden hiervan zijn duidelijk te horen op haar eerste EP en zelfs op haar eerste echte album, Worrisome Heart. De muziek is niet luid, met subtiele accenten die de luisteraar bij de les houden. Gardots stem is laag en vol en heeft weinig volume nodig om toch voor veel dynamiek te zorgen. Met een knipoog naar zowel country, folk, jazz en soul zette Melody Gardot haarzelf op de kaart.

Muzikale ontwikkeling
Gardots trage revalidatie is goed te volgen luisterend naar haar andere albums. Elk nieuwe album speelt met net iets rauwere geluiden, een diepere bas en een ander, minder traditioneel jazz- en folkgeluid. Haar nieuwe plaat Currency of Man is hier een goed bewijs van. Het album golft van trage, kabbelende ballads zoals we die van Melody Gardot gewend zijn, naar heftigere slow-jams die bijna van een neo-soul artiest als Erykah Badu had kunnen zijn. Het ingetogen Morning Sun lijkt initieel een plaat van Norah Jones te zijn, maar wordt toch heel eigen door Gardots kenmerkende intonatie.

Gelaagdheid
De steeds gelaagdere aard van Gardots muziek bereikt een nieuw niveau op Currency of Man; het nummer Dont Misunderstand opent met geroezemoes, om vervolgens met een rustige beat verder te gaan. Het lijkt een reguliere Melody Gardot te worden, met de bekende invloeden. Maar een verontrustend strijkersarrangement geeft een interessante twist, met op een bepaald moment een subtiel orgelgeluid dat het nummer vervolmaakt. Currency of Man zit vol met dit soort capriolen, maar sommige nummers worden hierdoor ook enigszins langdradig. Het album is divers, maar wel typisch Gardot. Soms waan je je in een rokerige nachtclub en soms in een magische film, maar nooit laat Melody Gardot je enig medelijden voor haar voelen. Dat is al een compliment waard.

Geluisterd naar: Currency of Man
Artiest: Melody Gardot
Verkrijgbaar vanaf: 02-06-2015
Platenlabel: Decca
Fotocredit: Melody Gardot
Meer info vind je op: http://melodygardot.co.uk
Voorproefje:


 

 

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie