Cloud Atlas: de film, of toch het boek?

Boekverfilmingen zijn tricky. Het nieuws dat David Mitchell’s epische Cloud Atlas verfilmd ging worden, werd dan ook niet overal met gejuich ontvangen. Toch durfden Lana Wachowski, haar broer Andy en Tom Tykwer het aan. Is dit de zoveelste mislukte boekverfilming, of is het dit keer goed gegaan? Een vergelijking.

Everything is connected
Cloud Atlas volgt zes verschillende personages met elk een eigen verhaallijn in een eigen tijdperk, uiteenlopend van de 19e eeuw tot de verre toekomst. Op het eerste gezicht lijken geen van de verhaallijnen iets met elkaar te maken te hebben, maar naarmate de film vordert worden er subtiele verbanden gelegd. Hoewel de zes verhaallijnen in het boek gestructureerd zijn als een Matroesjka pop (1-2-3-4-5-6-5-4-3-2-1), vormen ze in de film een mozaïek van constante verschuivingen in focus. Echt storend is dit niet: de structuur van de film zorgt namelijk voor ongekende spanning en snelheid in het bijna drie uur durende epos.

Tom Hanks
De structuur is niet het enige dat op de schop is genomen door de regisseurs. Zo zijn de complexe verhaallijnen elk ontdaan van overbodigheden om zo beter tot recht te komen op het scherm. Dit voelt niet als een tekortkoming, omdat de film hierdoor makkelijk te volgen blijft. Ook de beslissing om de verschillende rollen in verschillende tijden door dezelfde acteurs te laten spelen pakt heel goed uit en versterkt het gevoel van verbondenheid. Tom Hanks in het bijzonder schittert in zijn zes rollen. Ondanks deze verschillen hebben zowel de film als het boek een diversiteit aan stijlen. Zoals elke verhaallijn in het boek een eigen schrijfstijl heeft, zo kent ook elke filmlijn een eigen stijl.

Hollywoodsausje
Waar in het boek elke verhaallijn echt op zichzelf staat, legt in de film de nadruk op enkele van deze verhaallijnen. Andere spelen een meer dienende rol. De futuristische lijnen krijgen de grootste focus in de film. Dat is helaas onvermijdelijk aangezien de tijd ontbreekt om elke lijn evenveel aandacht te geven. Niet onvermijdelijk is het – weliswaar lichte – Hollywoodsausje dat aan het einde over de film heen wordt gedruppeld en iets overbodig aandoet.

Boek of film?
Het grootste gevaar bij een boekverfilming is dat de makers de film te sterk op het boek willen laten lijken. Tom Tykwer en de Wachowski’s hebben dit heel goed begrepen. Cloud Atlas de film is in de eerste plaats een film die los staat van het boek. Hiervoor worden bepaalde personages en plotpunten – de inhoud van Rufus Sixsmith’s illustere rapport lijkt in niets op die in het boek – opgeofferd, om zo een completer en beter resultaat te krijgen. Dat is de grootste verdienste van de film: een superieure roman nemen en er geen verfilming, maar een superieure film van maken.

Titel: Cloud Atlas
Verschijningsdatum: 29-11-2012
Regie: Tom Tykwer, Andy Wachowski, Lana Wachowski
Met: Tom Hanks, Halle Berry, Hugh Grant, Jim Broadbent, Hugo Weaving, Jim Sturgess, Doona Bae & Ben Whishaw
Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=hWnAqFyaQ5s
Website: http://cloudatlas.warnerbros.com

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie