Cinder is een oud sprookje in een leuk nieuw jasje

-★★★★★-  Nieuw-Beijing, het futuristische Beijing, waar androïden, mensen en cyborgs vredig naast elkaar leven. Vredig? Dat klopt niet helemaal, de cyborgs worden altijd als minderwaardig beschouwd en  als het even kan worden ze het liefst gebruikt als slaaf of worden ze gebruikt om medicijnen testen.  Het zijn ook gewoon mensen! Kun je het je voorstellen? Het leven als cyborg? Als enige van de familie de kost verdienen en dat geld moet je vervolgens ook nog afstaan aan die nare mensen. Want ja, jij bent een cyborg en mag dus niks voor jezelf houden. In het nieuwe boek van Marissa Meyer lees je het allemaal.

Tweeluik met achterliggende gedachten
In dit eerste deel van The Lunar Chronicles lees je hoe het leven in Nieuw-Beijing er aan toe gaat, en wat de normen en waarden van de staat zijn. Het verhaal leest van twee kanten, die van Cinder en prins Kai. In het verhaal van Cinder neem je een kijkje in haar leven en leer je veel over hoe zij als cyborg tegen de wereld aankijkt. In geen enkel boek leer je nog zo duidelijk dat je je niks van de mening van anderen moet aan trekken, want je bent wie je bent en daar moet je trots op zijn. Met prins Kai neem je een kijkje in het leven van een jonge man met veel zware lasten. Hierbij leer je dat je zeer sterk in je schoenen moet staan, als je uiteindelijk iets wil bereiken.

Oud sprookje in een nieuw jasje
Cinder is gebaseerd op het sprookje Assepoester, maar dan in een modern jasje. Door het in de futuristische vorm te schrijven, krijgt Marissa Meyer het voor elkaar je te laten geloven dat dit werkelijk ooit zal kunnen gebeuren. Dit komt doordat het zich in een mogelijke toekomst afspeelt op deze aarde, en daardoor kun je nog beter geloven dat dit ooit in werkelijkheid gaat gebeuren. Cinder is een boek dat is geschreven voor Young Adults, maar het verhaal is geschikt voor alle leeftijden. Door Cinder zou je bijna zelf een cyborg willen zijn, en nog geloven dat het echt kan gebeuren. Iedereen die van apocalyptische verhalen houdt (zoals) The Hunger Games en Divergent zal dit verhaal niet kunnen weerstaan.

Gewoonweg fantastisch!
Marissa Meyer laat in Cinder zien dat het meest gangbare sprookje omgetoverd kan worden in een fantastisch verhaal. Want in het begin denk je vast nog: het is gewoon een sprookje. Niets is minder waar! Je kunt in Cinder goed meeleven met de personages doordat het heel realistisch is geschreven.  In The Lunar  Chronicles lees je meerdere sprookjes zoals roodkapje (Scarlet) of Rapunzel (Cress). The Lunar Chronicles bestaat in totaal uit zes boeken, sommigen een vervolg of voorverloop van een anderen en sommigen zijn prachtige onafhankelijke verhalen. Het is Marissa Meyer ook nu weer gelukt een fantastisch verhaal te schrijven.

Gelezen: Cinder
Geschreven door: Marissa Meyer
Uitgegeven door: Blossom Books
Verschenen: januari 2017
Genre: apocalyptisch, roman, young adult
Meer info vindt je op: http://www.blossombooks.nl/

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

5 gedachten over “Cinder is een oud sprookje in een leuk nieuw jasje

Geef een reactie