Charbonneau schreeuwt waarschuwingen in YA-roman Nodig

★★★ – Dat sociale media levensgevaarlijk kunnen zijn, is oud nieuws. Hoogtepunt van de waarschuwingen is misschien wel The Circle van Dave Eggers. Nu is er ook een spannende roman voor jongeren waarin je op een ontspannende manier kunt lezen over de gevaren van sociale media in combinatie met de hebzucht van de mens. Kan Nodig van Joelle Charbonneau tippen aan The Circle?

Wat heb jij nodig?
De trilogie The testing bezorgde Joelle Charbonneau een plekje in de New York Times bestsellerlijst. Begin 2016 bracht ze een nieuwe jongerenroman uit. In Nodig wordt er door een geheimzinnige partij een nieuwe sociaal medium opgericht, genaamd NODIG. De site vraagt je wat je nodig hebt en schenkt je dit – in ruil voor een kleine tegenprestatie natuurlijk. Die tegenprestaties lijken eerst nog onschuldig: een foto maken van een ID-bewijs, het bezorgen van een doos koekjes, een briefje ergens achterlaten… De geoefende lezer doorziet direct dat de gevolgen van deze ogenschijnlijk kleine acties groot zullen zijn. Het duurt dan ook niet lang voor er doden vallen.

Nu weten we het wel…
De gebeurtenissen worden vanuit een bonte verzameling personages beschreven, waardoor je geen enkel personage goed genoeg leert kennen om je echt in te leven of ze te begrijpen. Hoeveel doden er ook vallen, pijn doet het nooit écht. Hierdoor zijn veel acties van de personages onvoorspelbaar en onverklaarbaar. Het voordeel van het wisselende perspectief is dat de vaart er goed inzit. Je krijgt weinig tijd om je aandacht te laten verslappen. Helaas valt Charbonneau halverwege Nodig in herhaling. Het zoveelste briefje wordt bezorgd, de zoveelste puber voldoet aan de eisen van NODIG en kan vervolgens niet leven met de consequenties… De boodschap is intussen wel aangekomen.

Wees gewaarschuwd!
Die eindeloze herhaling zie je ook terug in The Circle. Ook dit boek begint met een rotvaart, om daarna eindeloos in cirkeltjes rond te draaien. Bij zowel The Circle als Nodig heb je genoeg aan de helft van het boek om de boodschap te begrijpen. Gelukkig hebben beide boeken ook nog een plotlijn die je tot het einde moet volgen, anders zou Nodig waarschijnlijk nooit worden uitgelezen. Charbonneau weet de lezer namelijk handig op het verkeerde been te zetten als het gaat om het brein achter NODIG. Als het perspectief wisselt naar een nieuw personage, denk je soms even het raadsel te hebben opgelost. Dit houdt ze vol tot het verrassende einde. En net als Eggers weet ook Charbonneau een onvoorspelbaar en zwaar verontrustend slot neer te zetten. Wees gewaarschuwd!

Gelezen: Nodig
Geschreven door: Joelle Charbonneau
Uitgegeven door: Karakter Uitgevers
Verschenen in: januari 2016
Meer info vind je op: Joelle Charbonneau: Nodig

Leuk artikel? Deel het met je vrienden!

Geef een reactie